VIK vill bromsa storväxt Karlskoga

Stora, tunga – och skickliga. BIK Karlskoga har ett stabilt lag men VIK-ledningen har en plan för att stoppa dem.

Serieledande BIK Karlskoga gästar Plivit Arena på onsdagskvällen – en tuff uppgift för Mattias Karlin och hans VIK-lag.

Serieledande BIK Karlskoga gästar Plivit Arena på onsdagskvällen – en tuff uppgift för Mattias Karlin och hans VIK-lag.

Foto: SIMON HASTEGÅRD

Ishockey2019-11-13 07:00

Med stora spelare som Tor Immo (allsvensk skyttekung 2018), Jesper Kokkonen och Filip Ahl har VIK-backarna en marig uppgift framför sig när BIK Karlskoga gästar Plivit Arena på onsdagskvällen. Senast lagen möttes vann BIK med hela 9–1.

– Ja, framför allt deras forwards är stora. Det finns ju olika kategorier av stora forwards, vissa är mera hårt jobb men dom här är bägge delarna, säger VIK-tränaren Mattias Karlin.

– Backsidan är inte lika storväxt men det är ett homogent lag som gjort det jäkligt bra hittills.

Inför besöket i Plivit Arena toppar Karlskoga allsvenskan. Hur gör man då för att betvinga värmlänningarna?

– Det gäller att få ner farten på dom genom att åka ivägen som bortre back eller närmsta forward. Så backen som hämtar får mer tid och hjälper den som blir tryckt. Om det ger en extra sekund kan det göra all skillnad. Vi måste vara smarta och ligga nära för att inte låta dem få upp farten.

Och i ert eget spel, då?

–  Sånt vi diskuterat mycket, som att vara noga med pucken och inte göra individuella misstag, var bättre mot Tingsryd. Det tar vi med oss. Annars önskar vi mer avslut, sug efter att göra mål. Lite mer killer instinct i avsluten. Jag vet inte hur många två-mot-ettor vi hade mot Tingsryd men det var många. Det spelar ingen roll om pucken sitter mellan benen eller i nättaket, huvudsaken är att den går in. Den ska bara in.

I en i stort sett skadefri trupp är det såklart konkurrens. När VIK tränade på tisdagen saknades forwardsduon Erik Aterius och Emil Alba.

– Aterius är väl i princip avskriven från spel mot BIK och Alba är tveksam också. Vi får se efter matchvärmningen, säger Karlin.

Henrik Malmström har inte debuterat för VIK i allsvenskan ännu den här säsongen. Han har tränat fullt i några veckor och dessutom spelat en match i Hockeyettan med Tranås. Nu står han och knackar på dörren till laguppställningen.

– Så är det och det är väl inte omöjligt att han är med. Klart är i alla fall att det kommer bli rockader. Erik Nyström är tillbaka också, säger Karlin.

Så tränade VIK under tisdagen:

Målvakter. Samuel Ward, Adam Vay.

Backpar: Niklas Folin-Brandon Burlon, Erik Ullman-Kim Johansson, Alexis Binner-Adam Plant, Erik Gustafsson-Henrik Malmström.

Kedjor: Victor Öhman-Rob Bordson-Darren Nowick, Peter Krieger-Ken Jäger-Erik Nyström, Victor Wänghult-Marcus Westfält-Lukas Wernblom, Oskar Pettersson-Jacob Bjerselius-Adrian Elefalk.

Karta: Plivit Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!