VIK-tränarna föreläste om ledarskap

Inför ett 50-tal företagare och sponsorer gav VIK:s tränare Mattias Karlin och Mikael Johansson sin syn på ledarskap och hur man på bästa sätt får en grupp sammansvetsad.

Mikael Johansson och Mattias Karlin har arbetat ihop sedan 2017. Nu gör de sin andra säsong tillsammans i VIK.

Mikael Johansson och Mattias Karlin har arbetat ihop sedan 2017. Nu gör de sin andra säsong tillsammans i VIK.

Foto: Filip Gustafsson

Ishockey2019-11-06 12:43

Hur får man ihop en grupp där spelare kommer och går? Hur får man alla att acceptera sina roller? Hur får man laget att sträva efter samma mål?

Det var frågor som skulle besvaras när Västerviks IK bjöd in näringslivet på frukost på Slottsholmen under onsdagsmorgonen.

Moderator för samtalet var Niklas Lind från Västervik Framåt som började med att ta reda hur tränarduon började jobba med varandra en gång i tiden. Mikael Johansson berättade hur han och hans fru skulle bosätta sig i Sälen över en tid. Den forne Djurgårds-backen var då arbetslös när han kontaktade en viss tränare som nyligen skrivit på för SHL-klubben Mora.

– Sedan träffades vi och det fungerade bra, summerade Mikael Johansson.

– Man vet vad man har. Det är en trygghet och startsträckan inför varje säsong blir kortare, berättade Mattias Karlin om samarbetet med Mikael Johansson som pågått sedan 2017.

Duon berättade hur de leder laget: Karlin tar hand om forwardsen, boxplay och fem mot fem-spelet. Mikael har fokus på backarna och lagets powerplay.

Men hur får de då ihop gruppen, med många olika individer och spelare från totalt sex olika länder?

– Vi har väldigt många spelare från olika delar av världen. Så det tar tid, men den här gruppen har en enorm potential, förklarade Mattias Karlin.

– Man behöver ett gäng olikheter för att få ihop ett lag. Så det gäller att värva spelare som är olika varandra, både på och utanför isen, fortsatte han.

Västerviks lagkapten, Niklas Folin, fyller en viktig roll för att få ihop gruppen menar Karlin.

– Han är lite av navet mellan oss ledare och spelarna. I vissa situationer vill vi att han ska vara med och tycka till och det är jätteviktigt.

Spelare kommer och går, vissa blir skadade mitt under säsongen medan andra kanske inte håller måttet. I bland ansluter också nyförvärv och inlånade spelare med kort varsel. Kan det vara stressigt, undrade Niklas Lind.

– Man vet någonstans premisserna. Ingen vecka är den andra lik och under en match kan tre spelare gå sönder. Så man vet i början på säsongen att laget högst troligt inte ser likadant mot slutet, svarade Mattias Karlin.

Under den här veckan håller tränarduon enskilda utvecklingssamtal med samtliga spelare i laget – Mattias med forwardsen och Mikael med backarna.

– Det är andra omgången av samtal, den första hade vi i augusti. Då var det mest med de nya spelarna för att lära känna personen. Men nu är det mer feedback på själva hockeyn, förklarade Mikael Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!