Under måndagen inleddes O-ringen, världens största orienteringstävling, i Finspång utanför Norrköping. 16 500 löpare är anmälda hittills – men en som saknas är Gustav Bergman. Världscupledaren är den enda av Sveriges VM-uttagna löpare som inte kommer till start.

Jag velade fram och tillbaka. Jag ser en risk att jag ska bli sliten av det, att det ska gå ut över VM, säger han på telefon hemifrån Stockholm.

VM arrangeras i år i Østfold, Norge, och inleds den 12 augusti. Glappet mellan O-ringens sista dag och VM:s första dag är i år två och en halv vecka, i stället för drygt en vecka som var fallet i fjol. Det har bidragit till att fler landslagslöpare, bland andra världsstjärnan Tove Alexandersson, deltar i både O-ringen och i VM.

"Tuff tävling"

De flesta andra av landslagslöparna springer, så det behöver inte vara dåligt inför VM. Med det (O-ringen) är en tuff tävling, det kan slå lite hur som helst på kroppen, säger Gustav Bergman.

28-åringen från Bagarmossen har avstått O-ringen flera gånger tidigare. I fjol valde han tillsammans med frun Helena Bergman (tidigare Jansson), att avstå tävlingarna vid Höga kusten. Delvis på grund att en svensk vapentillverkare var en av sponsorerna.

I år är valet helt och hållet sportsligt, säger Bergman.

Nybliven pappa

O-ringen är en flerdagarstävling som lockar människor i alla åldrar, från 5 till 95 år, enligt arrangören. I start- och målområdet syns många barnfamiljer och flera generationer av orienterare. Gustav och Helena Bergman blev för drygt fyra månader sedan föräldrar till sonen Nore. Gustav hoppas att familjen en dag är en del av folkfesten.

Det är jag helt säker på att vi kommer vara någon gång, säger Ravinen-löparen.

Bergman har inlett säsongen imponerande och leder världscupen efter en dubbelseger på medel- och långdistans vid premiären i Helsingfors, Finland, i början av juni. Han, som ännu inte tagit något individuellt VM-guld, hoppas på ett bra världsmästerskap.

Jag är en av fyra, fem huvudfavoriter. Om jag gör bra prestationer är helt säker att jag kommer hem med medaljer, säger han.