Frånsett 2014 när Västervik åkte ut ur elitserien har klubben legat stadigt på ett snitt över 2 000 åskådare/match varje år i elitserien sedan 2001 med två toppar över 3 000 åskådare/match.

I återkomsten i elitserien förra året snittade Västervik 2 252 åskådare per match i grundserien.

Säsongens sex första hemmamatcher har setts av i snitt 1 858 åskådare per match.

Det är en minskning med 18 procent.

Självklart är detta något som bekymrar klubbens ordförande Seimour Östervall.

– En bov i dramat att vi har tappat publik är att VT direktsänder flera av våra hemmamatcher på nätet, menar Seimour.

– Det känns lite märkligt eftersom vi sportsligt inte kan göra det mycket bättre.

Västervik toppar elitserien efter tolv omgångar. Tre poäng före Dackarna.

Hur gör ni för att försöka vända trenden?

– Vi försöker marknadsföra oss så mycket som möjligt. Vi försöker sälja ut platserna på VIP-läktaren med olika erbjudanden, svarar Seimour.

Inför säsongen hade Västervik budgeterat med ett snitt på 1 700 betalande åskådare per match. Publiksiffran som redovisas efter matcherna inkluderar alla som är inne på Hejla Arena.

– Nu får vi hoppas en bra tillströmning i de två sista hemmamatcherna i grundserien och sedan väntar minst en slutspelsmatch.

Vad betyder det ekonomiskt för er?

– Det är inte bra att vi tappar så mycket publik. Förutom minskade entréer så minskar även försäljningen i kioskerna, svarar Seimour.

– Det är dock ingen ekonomisk kris eftersom vi har sålt in fler sponsorpaket jämfört med förra året. Vi hade hoppats kunna bygga upp en buffert.

Nu är det inte bara Västervik som tappar publik, utan generellt sett så har publiken svikit elitserien så här långt.

Jämfört med förra året så har publiken i grundserien minskat med 30 procent. Snittet i dagsläget är 2 247 åskådare/match jämfört med förra årets 3 235 åskådare/match.

Största publiktappet har Rospiggarna som har tappat 43,5 procent av sin publik. Från 4 095 till 2 310 åskådare/match. Regerande mästarna Smederna har också ett stort tapp med 37,5 procent från 4 841 till 3 028 åskådare/match. Länskollegan Dackarna har tappat 29,5 procent av sin publik från 3 714 till 2 646 åskådare per match.

Det finns två undantag i publikstatistiken och det är Lejonen samt Indianerna som båda ökar sina publiksnitt med 15 procent respektive en procent. Piraterna körde inte elitserien förra året och därför är inte deras siffror jämförbara.