Västervik, som fick klara sig utan en sjuk Nicki Pedersen, fick en mardrömsstart i matchen. I det första heatet tappade den unge australiern Jack Holder kontrollen på cykeln i förstakurvan och tog med sig hemmakaptenen Peter Ljung i fallet. Holder uteslöts och i omstarten var smedförarna först iväg från tejpen. Ljung hade farten och jagade febrilt men PrzemyslawPawlicki och Pontus Aspgren kunde med nöd och näppe kör in bortalagets första femetta för kvällen.

Och så fortsatte matchen inledningsvis.

Bortaförarna tog starten – och Västervik fick desperat jaga efter. Farten fanns och man var flera gånger nära, men efter fyra körda heat hade Smederna tagit hela tre femettor och ställning var 6-18.

– Vi bytte cyklar och var inte rätt i dag. Åker man på tre femettor på de fyra första heaten så sätter det lite skruv i skallen. I paus sa jag att vi kunde vända på det här, det har vi gjort innan, säger Morgan Andersson.

Men Västervik lyckades aldrig vända matchen och det tog hela sju heat innan Jack Holder kunde köra in lagets första trepoängare för kvällen. Peter Ljung tog den så viktiga enpoängaren vilket betydde 4-2 till Västervik.

Till det åttonde heatet strök Morgan Andersson Peter Kildemand till förmån för Jack Holder. Vid sin sida hade han Bartosz Smektala och tillsammans körde hemmaduon in ytterligare en fyrtvåa för Västervik.

Men det gick trögt för Västervik i jakten på poäng och Smederna kunde istället utöka sin ledning i det nionde heatet.

Artikelbild

| I de allra flesra heat fick Västervik desperat jaga efter två bortaförare.

Hemmaförarna hängde helt enkelt inte med när tejpen släpptes och ställningen efter tio körda heat var 24-36, vilket betydde att bonuspoängen kändes körd för Västerviks del.

– Smederna var riktigt, riktigt bra i dag. Jag kan inte komma i håg sist jag såg ett lag som var så snabba från startgrinden. De hittade rätt med sina inställningar och vi fick slita riktigt hårt, säger Morgan Andersson.

Artikelbild

Något behövde göras och i det trettonde heatet ströks återigen Peter Kildemand – denna gång till förmån för Bartosz Smektala.

Den regerande juniorvärldsmästaren gjorde ingen besviken och körde in Västerviks första femetta tillsammans med Peter Ljung.

Ställningen var 43–35 och till det första nomineringsheatet skickade Morgan Andersson ut Jack Holder och Peter Kildemand. Men det hjälpte inte mot mästarlagets PrzemyslawPawlicki och GlebChugunov som tämligen enkelt kunde köra in lagets femte femetta.

Inte ens "Kung Ljung" kunde bromsa gästernas framfart som pulveriserade Västervik i det sista heatet och matchen slutade hela 37-53 – vilket betyder att Västerviks hemmasvit nu är bruten.

– Det är inte bra, det är hur man kan sammanfatta det. Vi hade chans att få med oss en poäng men det gick helt tvärtemot vad vi önskat. Vi försökte vad vi kunde men fick inte ihop det riktigt och förlorade mot ett bättre lag.

Hur stor är avsaknaden av Nicki Pedersen i en sån här match?

– Ja den är stor. Vi har fyra heatsegrar på femton heat. Så det klart det känns och det hade förhoppningsvis blivit ett par stycken till. Men vi förlorade inte på grund av Nicki Pedersen i dag utan vi möter ett lag som var mycket snabbare.