Rydahl firade segermålet med att knäcka sin klubba.

Jag kommer att få en fet böter, men det var det värt, sade Rydahl, landslagscentern, som inte var helt nöjd med sin insats och ansåg att ett misstag lett till ett baklängesmål.

Däremot var han nöjd med segermålet i numerärt överläge efter en öppnande passning från poängkungen Marcus Nilsson.

Jag får tacka honom, det var ett bra pass, sade Rydahl som gjorde sitt sjätte matchavgörande mål för säsongen – bäst i SHL.

Vinnare i streckstriden

Färjestad blev en av kvällens stora vinnare i den tajta streckstriden och tvåpoängaren innebär att serietvåan nu har sex poängs marginal ned till kvartsfinalstrecket – där just Örebro ligger närmast under strecket.

Närkelaget har fallit ur topp 6-gänget under den senaste tiden då laget har störtdykt formmässigt. Tisdagskvällens förlust var den sjätte på de sju senaste matcherna.

Det är tätt, tätt kring strecket och med tio omgångar kvar av grundserien skiljer det bara sex poäng mellan fyran Frölunda och åttan HV71.

Frölunda krossade nästjumbon Oskarshamn med 5–1 hemma i Frölundaborg – Scandinavium är upptaget av hästtävlingar – och tog revansch för den nesliga förlusten mot Smålandslaget för några veckor sedan. Patrik Carlsson gjorde två mål och en assist inför bara 3 852 åskådare.

Sena vändningar

HV71 fick storstryk i Smålandsderbyt borta mot Växjö med 1–5. Växjö gick upp till 2–0 inom loppet av 21 sekunder och sedan rullade det på. Richard Gynge har haft det tungt med målskyttet under säsongen men slog till två gånger.

Serieledande Luleå vände 2–3 till 4–3 mot Malmöunder tredje periodens sista 103 sekunder. Erik Gustafsson sköt segermålet i spel fem mot tre.

Även Linköping vände sent borta mot Brynäs tack vare backen Sam Lofquist. Han kvitterade med 31 sekunder kvar och avgjorde med 3–2-målet efter 2.27 av förlängningen. Linköpings seger innebär att gapet ned till kvalstrecket nu är hela tolv poäng.