Han värvades till Elfsborg 2017 som 18-årig anfallstalang. Då hade han redan gjort sju allsvenska mål för Falkenberg.

Men i Boråsklubben var Jesper Karlsson mållös i 40 allsvenska matcher och det dröjde mer än två år innan han fick in sin första boll för gulsvart.

Det hände mot AFC Eskilstuna i maj i år.

På måndagskvällen sköt Jesper Karlsson två fenomenala mål inom loppet av elva minuter. Och däremellan gjorde han en minst lika sevärd assist.

Skönt att få gå ut och spela fotboll och visa lite vad jag kan. Jag har varit här i två och ett halvt år och inte fått så mycket speltid. Det har varit en tuff tid och det var en svår omställning när jag kom från ett jäkligt vasst år i Falkenberg, säger han.

TT: På vilket sätt har det varit tufft?

Jag kände mig kanske inte liten, men jag kom ner på jorden. Det har varit mycket bänk, och i början tog jag det på fel sätt, säger Jesper Karlsson och fortsätter:
Jag kom ju hit för att spela, och när jag inte fick göra det blev jag tjurig. När jag är tjurig är jag ingen bra fotbollsspelare. Motivationen var inte hundra procent.

”Tjatar att jag ska skjuta”

Elfsborg 3, Östersund 0 – lyste på Borås Arenas storbildsskärm redan halvvägs in i första halvlek. Detta efter Jesper Karlssons enorma dominans.

I den 13:e minuten drog högeryttern till stenhårt, ribba in från sådär 30 meter.

De tjatar på mig varje träning och match att jag ska sluta dribbla och skjuta istället. Jag lyssnade den här gången!

I 17:e minuten hade Jesper Karlsson ett bättre läge. De flesta trodde att han skulle skjuta igen. Men han vände, vred, vrickade – och spelade in till Per Frick som rullade in 2–0.

De gillar ju inte när jag dribblar, men nu blev det bra.

Exakt halvvolley

I den 23:e minuten slog Rami Kaib ett svepande inlägg bakifrån. Precis vid andra studsen klippte Jesper Karlsson till på halvvolley. Bollen satt exakt innanför stolpen.

Först 40 matcher utan mål. Men sedan har han gjort fyra mål på elva matcher. Och dessutom tre målpassningar.

Elfsborgs tränare Jimmy Thelin har en oväntad förklaring till Karlsson explosion.

Han har utvecklats till att spela kollektivt. Hans defensiva arbete gör att han också kommer i de bra lägena anfallsmässigt, säger Thelin, som får medhåll av Karlsson:
När jag kom hit visste jag knappt vad försvarsspel var. Så det har jag gnuggat mycket på, säger han.

Med 4–1-segern klev Elfsborg förbi både Östersund och Örebro, upp till åttonde plats i den allsvenska tabellen.