Den regerande OS- och VM-mästaren på distansen bommade två gånger, men det var åkningen som avgjorde i italienska Antholz.

Det är klart att det känns lite surt. Samtidigt kan jag inte vara besviken med mitt lopp. Det är en bom för mycket. Jag hade nästan på känn direkt att två bom blir för mycket, säger Hanna Öberg till TT.

Det är 24-åringens andra fjärdeplats i VM, efter jaktstarten.

"Dumt att skippa"

På torsdag avgörs singelmixedstafetten vilket innebär ny svensk medaljchans – men frågan är om Öberg kör. 2019 tog hon VM-brons med Sebastian Samuelsson när den distansen gjorde VM-debut i Östersund, men det är alltså inte klart om Sveriges största stjärna finns med i laget i Antholz. Landslagstränaren Mattias Nilsson vill se Öberg delta.

Ja, vi tog medalj förra året. De var på pallen i Östersund. Det känns ju dumt att skippa den. Men vi har inte bestämt någonting just nu, säger han.

Ett beslut kommer att fattas under onsdagen, säger Nilsson.

Hanna Öberg säger att hon är sugen, men att det är en fråga om återhämtning.

Ja, det är det. Det känns nu att man har tävlat en del. 15 kilometer brukar slita, säger Öberg efter sitt fjärde VM-lopp på sex dagar.

Plåster på såren för Hanna Öberg är att hon redan säkrat distanscupen, eftersom det inte är några fler distanslopp under säsongen.

Jag är jätteglad att jag kunde ta den här lilla kristallkulan när jag inte tog medalj, det är alltid något, säger Öberg.

Wierer tog guld

Det var ingen av toppåkarna som sköt fullt. I stället var det italienskan Dorothea Wierer och tyskan Vanessa Hinz – som aldrig tidigare har tagit en individuell medalj i VM – som gjorde upp om guldmedaljen. I slutändan blev det Wierer som gick i mål som etta, 2,2 sekunder före Hinz, och tog sitt andra guld inför hemmapubliken.

Efter guldet i jaktstarten var det en så fantastisk känsla, jag hade så mycket press före, men då var det något som lossnade. Nu tänker jag inte så mycket, jag vill bara njuta av resten av mästerskapet, säger Wierer.

Näst bästa svenska blev lillasyster Elvira Öberg, som också sköt två bom och kom på 14:e plats. Hon hoppas på en chans i damstafetten i helgen.

Jag tar det verkligen inte för givet men det är klart att jag verkligen, verkligen vill vara en del i det stafettlaget, säger den 20-åriga VM-debutanten.
Det skulle vara en dröm som går i uppfyllelse.