Fredrik Lindgren tog säsongens första och karriärens fjärde seger i VM-sammanhang när han på ett mycket elegant sätt körde hem finalheatet i Målilla.

– Det var riktigt härligt, kul för svensk speedway med framgång och kul att publiken fick gå hem nöjda. Det är alltid kul att vinna inför hemmafansen, och stämningen steg också under kvällen. I finalen var de grymma, säger Fredrik Lindgren.

Lindgren tog sig till semifinal på tio poäng - och i semifinalen hittade han det vinnande spåret långt ut i ytterspår, träffade materialkanten perfekt och gled förbi Artem Laguta till heatseger och final.

I lottningen inför finalen valde Dackarnas polack Maciej Janowski först och han valde bana ett. Lindgren tackade för det och tog återigen den gula fjärdebanan.

Det blev succé. Lindgren rundade Laguta, Leon Madsen och Maciej Janowski till en överlägsen finalseger.

– Fyran passade mig bra ikväll, det är väldigt tjockt längst ut och inte alla som kan handskas med det. Men jag träffade materialkanten perfekt och var smidig på cykeln. Jag hade bara en plan i finalen och det var att vara först till materialkanten, säger Fredrik Lindgren.

Kvällen började annars tufft för Lindgren. Han gick omkull och slog i benet i sitt andra heat, tog sig upp, men haltade av banan. Incidenten var också en uppvisning i sinnesnärvaro och motorcykelkonst av Lindgren. Dudek vurpade framför Lindgren, men Lindgren hann resa upp sin cykel på bakhjulet och lyckades på något vis undvika att köra rakt in i polacken.

– Det var en fantastisk manöver faktiskt. Det var på ren instinkt, jag kör mycket motocross och lyckades lyfta hojen där, det är nog både han och jag glada för, säger Fredrik Lindgren.

Lindgren ådrog sig en smäll i ena benet, där knät och ett brännsår tog värsta smällen. Men han bet ihop - och körde på adrenalin.

– Det är något i knät, jag får kolla upp det på magnetröntgen senare. Men jag försökte tänka bort smärtan, säger han.

Segern var också den första svenska segern i Målilla, sedan Andreas Jonsson vann en blöt tävling 2006. Alltså 13 år sedan.

För Lindgren betyder det också att han knappade in i VM-sammandraget och ligger femma med fyra tävlingar kvar att köra. Lindgren har 63 poäng medan VM-ledaren Leon Madsen har 75. Till bronsplatsen som Emil Sayfutdinov har skiljer det bara fem poäng.

– Jag knappar in lite på toppen, och får lite andrum i topp åtta. Men psykologiskt var det otroligt skönt at vinna en final. Det är fyra tävlingar kvar och mycket står fortfarande på spel, säger Fredrik Lindgren.