Förbundskaptenen är fullt medveten om sportens alla om och men, som det där lätta trycket från en hov som får en bom att plötsligt falla. Eller det extra språnget som kostar någon sekund – ibland skillnaden mellan guld och silver, som i VM i höstas när USA var snabbare i den avgörande omhoppningen.

Men varför hymla?

Kvartetten Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann och Fredrik Jönsson är kvar sedan VM.

"Självklart vi ska stå överst"

Ett år äldre, ett år med mer samlad erfarenhet och på fyra hästar som samtliga höjt sin kapacitet och visat strålande form. Hopplaget är i Kralingse Bos, ett naturskönt område mitt i Rotterdam, för att försöka ta Sveriges första kollektiva EM-guld.

Allt annat snack vore falsk blygsamhet.

Jag vill nog påstå att vi i modern tid inte haft ett så starkt lag. Ser man till erfarenhet och kvaliteten på hästarna och formen har vi inte haft ett bättre lag, säger Ankarcrona.

Och fortsätter:

Folk frågar efter målsättning och det är självklart att vi ska stå överst. Jag har svårt att tro att ryttarna åker härifrån nöjda om det inte är med en guldmedalj. Vi var bästa europeiska lag förra året i VM, vi har kanske All In (Fredricson red Christian K i VM) nu som är en exceptionell mästerskapshäst.
Det kan förstås gå åt olika håll, men vi stressas inte av det, snarare taggas vi.

Imponerade i Aachen

Olika lagkonstellationer har radat upp framgångar i Nations Cup i sommar, men segern i nationshoppningen i Aachen imponerade mest på konkurrenterna.

Det var kanske det häftigaste i Aachen, att det var en annan nivå på gratulationerna. Det slog mig mest. Fler än vi är favorittippade här, men djungeltrumman har gått efter sommaren, säger Ankarcrona.

Alla vill tillhöra ett vinnande lag – och att få Jönsson, Baryard Johnsson, von Eckermann och Fredricson att vika en vecka åt EM var inget problem.

Jag lovar att alla grand slam, alla prispengar i världen i slutändan inte slår ett lagguld. Det är det man blir ihågkommen för, inte för alla prispengar man ridit in i karriären. En sådan merit försvinner aldrig. Det är inskrivet i historieböckerna och något otroligt mäktigt, säger Ankarcrona.

Laghoppningen och det första individuella kvalet börjar på onsdag. Samtliga hästar klarade veterinärbesiktningen.

Spika startordning

För Ankarcrona återstår att spika startordningen.

Nu har jag samma ryttare och nästan samma hästar (Fredricson rider med största sannolikhet All In), så jag tror att startordningen kommer att vara väldigt lik den i VM, om inte identisk. Jag har en startordning i tidshoppningen första dagen och den kan jag sedan ändra inbördes till nästa omgång, säger Ankarcrona.

Om förbundskaptenen håller sig till VM-konceptet inleder Jönsson, följd av Baryard Johnsson, von Eckermann och Fredricson varpå Jönsson och von Eckermann byter plats.

Peder är trygg i att rida sist och Malin har varit tvåa de senaste åren. Det är nog Fredrik och Henrik jag kommer att leka lite med. Jag har min bild klar för mig men vill prata med ryttarna, säger förbundskaptenen.