Alla seriösa mediehus har en ansvarig utgivare. Och jag representerar två seriösa mediehus, Vimmerby Tidning/Kinda-Posten och Mediehuset VT. Och jag är ansvarig utgivare. Det innebär att jag är ansvarig för det som står i tidningen, oavsett om det är nyhetsartiklar, insändare eller debattartiklar. Mitt jobb är att se till att ingen kommer till skada i onödan. Det gäller såväl de vi skriver om som de som skriver om dem, alltså tidningarnas journalister. Jag ska se till att vi följer de pressetiska reglerna och att vi håller oss till lagar som bland annat reglerar förtal, hets mot folkgrupp och brott mot rikets säkerhet.

En ganska vanlig åtgärd för en sån som jag i dessa valtider är att man refuserar debattartiklar och insändare som passerar de etiska gränserna, och ibland de rent juridiska. Jag tror att en del eldar upp sig och kanske inte alltid tänker på vad de skickar iväg. Och en del är så klart helt medvetna om vad de gör. Häromdagen refuserade jag en insändare där skribenten förde hatiska resonemang om en viss folkgrupp och att vi andra måste enas och slå tillbaka.

Skribenten ansåg att det låg i hans fulla rätt att ha dessa åsikter. Och han har helt rätt. Det är hans åsikter, och han har rätt att yttra dem. Men inte i den här tidningen. Varför? Jo, därför att:

- Vi hetsar inte mot folkgrupper.

- Vi uppmanar inte till våld.

En publicering där vi skulle framför den typen av påståenden skulle kunna fällas för förtal och i värsta fall hets mot folkgrupp, eller uppvigling (uppmaning) till våld.

Och så vänder vi på myntet. Förra veckan fick jag skäll av läsare för att vi publicerat flera insändare från sverigedemokrater. Vi blev kallade för ”rasisttidning”, och så vidare.

SD har precis som alla andra rätt att skriva så länge de håller sig inom de etiska gränserna. Vad jag personligen anser om deras politik har ingen betydelse. Vad jag anser om någon annans politik har heller ingen betydelse. Men låt mig vara tydlig med en sak: Demokrati och alla människors lika värde bryr jag mig om. I tidningarna jag representerar kommer det aldrig finnas plats för hot och hat. Det är inte konstig, det är inte orättvist eller skandalöst. Det är helt rimligt. Vi följer de pressetiska reglerna och vi behandlar folk med respekt.