Åtal: Våldsam kvartett gav sig på unga män

Med hammare, slag och sparkar ska fyra män ha gett sig på flera unga män i centrala Vimmerby. I ett fall i en bostad, i ett annat utanför en butik. Nu åtalas de fyra männen för en rad grova våldsbrott.

Fyra män åtalas vid Kalmar tingsrätt för en rad grova våldsbrott som de misstänks ha utfört i Vimmerby.

Fyra män åtalas vid Kalmar tingsrätt för en rad grova våldsbrott som de misstänks ha utfört i Vimmerby.

Foto: Nils Gruvebäck

Vimmerby kommun2019-10-15 15:39

Männen som åtalas är i 20-, 30- och 40-årsåldern och hemmahörande i Vimmerby, Hultsfred och Västerviks kommuner. De åtalas för att först ha angripit två Vimmerbybor i 20-årsåldern utanför butiken Tempo på Storgatan natten till den 31 augusti i år.
Enligt åklagarens stämningsansökan misstänks tre av männen för att inledningsvis ha gett sig på en av ungdomarna med sparkar och slag och även för att ha använt tillhygge mot honom.

En man i 20-årsåldern som försökte stoppa den pågående misshandeln ska också ha blivit slagen av en av de fyra misstänkta. Det är en man i 40-årsåldern från Västerviks kommun som åtalas för grov misshandel. Han är misstänkt för att ha slagit offret med en hammare i huvudet och på kroppen. Tre av männen åtalas även för grov stöld för att de ska ha stulit flera silversmycken från den först misshandlade ynglingen. De ska även ha hotat "att slå in knäskålarna på honom" om han inte betalade en skuld till en av dem, en man i 30-årsåldern från Vimmerby kommun.

En Vimmerbybo i 20-årsåldern åtalas för medhjälp till rån alternativt grov misshandel för att han ska ha lockat den först misshandlade ynglingen till platsen så att de tre andra kunde ge sig på honom.

Kort efter händelserna utanför butiken ska kvartetten ha trängt sig in i en bostad i centrala Vimmerby. Där har de enligt stämningsansökan misshandlat en man i 25-årsåldern grovt. Flera av de åtalade ska ha slagit och sparkat den unge mannen medan en av dem hela tiden fortsatt att slå honom mot huvudet och kroppen med en hammare tills han blev medvetslös.

I bostaden befann sig även en kvinna i 20-årsåldern och ytterligare en man i 25-årsåldern. De ska ha blivit hotade av tre av de fyra männen som visat knivar för dem. Även vid den första misshandeln ska männen ha visat knivar.

I förundersökningsprotokollet framgår att de inblandade känner varandra sen tidigare i varierande uträckning. I förhören förnekar de åtalade i stort allt de åtalas för. De erkänner främst mindre brottslighet som narkotikabrott och trafikbrott som bakats in i åtalet.

Tre av de åtalade männen har suttit häktade sedan början av september. Den fjärde var anhållen i tre dagar, men försattes sen på fri fot av åklagaren. Nu åtalas alla fyra. 

Rättegången beräknas ta fyra heldagar i anspråk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!