Oklart när Netto blir Coop i Västervik

På andra håll i landet har Nettobutiker börjat konverteras till Coop. I Västervik är det ännu inte klart vem som ska äga butikerna.

En av Västerviks två Nettobutiker.

En av Västerviks två Nettobutiker.

Foto: Karin Hertz

Västerviks kommun2019-11-01 08:00

I våras såldes Nettokedjan med två butiker i Västervik till Coop Butiker och Stormarknader AB. Försäljningen väckte uppmärksamhet och frågor.

* Vad skulle hända med Nettobutikerna? Coop uppgav att de successivt skulle profileras om till Coopbutiker. Samtidigt är det mycket som skiljer de två kedjorna åt. Nettobutikerna hade begränsat sortiment, begränsade öppettider och starkt fokus på lågpris.

* Vem skulle äga butikerna? Coop Butiker och Stormarknader AB ägs av Coop på riksnivå. I stora delar av landet drivs Coopbutikerna av lokala eller regionala konsumentföreningar. I Västervik drivs Coopbutikerna av KF Göta. Fanns det risk för att Coop riks och KF Göta började konkurrera med varandra?

I Västervik har Netto butiker vid Folkparksvägen och Vapengränd. Coop har butiker vid Allén och Johannesdalsplan.

Direkt efter affären ville KF Götas vd Jerry Svennerlind inte berätta närmare om föreningens strategi. När vi ringer till honom i dag berättar han lite mer:

– Det är klart att det är tänkt att Coopbutikerna i ett geografiskt område ska drivas av den geografiska föreningen.

Betyder det att pågår förhandlingar där ni ska köpa Nettobutikerna i ert område?

– Man kan säga att det pågår en dialog.

Mer än så vill han inte kommentera diskussionerna.

I september konverterades de första butikerna från Netto till Coop. Sortimentet utökades från cirka 2000 varor i butiken till 6000. Jämfört med andra Coopbutiker är priserna lägre, enligt en undersökning gjord av tidningen Fri Köpenskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!