FĂ„ inbrott – men mörkertalet kan vara stort

VÀldigt fÄ inbrott i förrÄd klaras upp. Hos Bostadsbolaget Àr inbrotten fÄ, men polisen tror att mörkertalet Àr stort.

De brÀckliga konstruktionerna med trÀram och hönsnÀt Àr pÄ vÀg bort, menar Bostadsbolagets samordnare.

De brÀckliga konstruktionerna med trÀram och hönsnÀt Àr pÄ vÀg bort, menar Bostadsbolagets samordnare.

Foto: Lisa Olaison

VĂ€sterviks kommun2019-12-05 06:00

Statistiken kommer frĂ„n Brottsförebyggande rĂ„det (BRÅ) och Ă€r sammanstĂ€lld av tidningen Hem och hyra. I sin artikel berĂ€ttar de att det förra Ă„ret skedde 14 889 inbrott i kĂ€llar- och vindsförrĂ„d i hela landet. Men uppklarningsprocenten, alltsĂ„ den andel inbrott i förrĂ„d som klaras upp av polisen, Ă€r lĂ„g. Endast en procent, alltsĂ„ ett av hundra inbrott, klaras upp.

Det skiljer sig sjĂ€lvklart mellan Ă„r och ort men nationellt sett har de anmĂ€lda förrĂ„dsinbrotten de senaste fem–sex Ă„ren legat ganska konstant.

Den lÄga uppklarningsfrekvensen har enligt polisen flera förklaringar. Inbrotten sker i mörka utrymmen pÄ platser dÀr inte mÄnga rör sig, vilket leder till att det finns fÄ vittnen. Den som Àger förrÄdet gÄr inte och kollar till det sÀrskilt ofta, vilket gör att det Àr svÄrt att veta nÀr inbrottet skedde, den sÄ kallade brottstiden kan dÀrför bli lÄng.

Statistiken visar att det skett 77 förrÄdsinbrott i VÀsterviks kommun de senaste fyra Ären. Det Àr ungefÀr 20 inbrott om Äret under perioden. Sammanlagt finns det, enligt Hem och hyra, 4 894 hyreslÀgenheter i kommunen. Det gör att risken att utsÀttas för en inbrott i sÄ fall skulle vara fyra promille, fyra pÄ ett tusen.

Men det finns fler svÄrigheter, enligt polisen Daniel Wangler, förundersökningsledare.

– Sedan Ă€r det ofta svĂ„rt att spĂ„rsĂ€kra de hĂ€r miljöerna som kanske Ă€r lite smutsiga och röriga, sĂ€ger han till Hem och hyra.

Bostadsbolaget i VÀstervik Àr kommunens största uthyrare av lÀgenheter. Men de har inte sÄ stora problem med just förrÄdsinbrott. Det berÀttar Thomas Carlsson, som Àr bosocial samordnare pÄ Bostadsbolaget.

– Det Ă€r klart att det sker enstaka inbrott, men inte sĂ„ ofta. Det var nog mycket vĂ€rre förr faktiskt.

Bostadsbolaget informerar sina hyresgÀster om hur man ska tÀnka för att slippa fÄ oönskad pÄhÀlsning av tjuvar.

– Vi rĂ„der alla till att inte förvara nĂ„got av vĂ€rde i förrĂ„den och att man Ă€r noga med att lĂ„sa alla gemensamma utrymmen. Sen handlar det för oss om att ha bra belysning och bra lĂ„s till vĂ„ra gemensamma utrymmen.

Ett annat sÀtt kan vara att bygga in förrÄden, alltsÄ inte anvÀnda trÀram med hönsnÀt som enda skydd.

– Det finns kvar i nĂ„gra fastigheter men pĂ„ mĂ„nga stĂ€llen har vi byggt bort det.

Enligt polisen Gunnar Ege i VÀstervik Àr mörkertalet stort.

– Man kĂ€nner att det inte Ă€r idĂ© att anmĂ€la, eftersom sjĂ€lvrisken överstiger vĂ€rdet pĂ„ sakerna som stulits.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!