"Vad har du ställt till med Bengt-Åke?"

Efter att vi skrivit om Bengt-Åke Nyströms ABF-kurs om att "Dö bra" började telefonen ringa.

Bengt-Åke Nyström är smått road av uppmärksamheten han fått efter att han dragit igång en kurs i att "dö bra". Men han tror inte att det blir fler i hans regi, trots flera personer på väntelistan.

Bengt-Åke Nyström är smått road av uppmärksamheten han fått efter att han dragit igång en kurs i att "dö bra". Men han tror inte att det blir fler i hans regi, trots flera personer på väntelistan.

Foto: Andreas Johansson

Västerviks kommun2019-12-04 12:00

Bengt-Åke Nyström är överväldigad av uppmärksamheten som han har fått efter att han började hålla en kurs i ABF:s regi. Den anordnades under hösten tillsammans med PRO och handlade – som vi har skrivit i ett par artiklar tidigare – om att "dö bra". 

Den fokuserade på praktiska detaljer kring att dö. Man har besökt bårhuset och fått besök av begravningsentreprenör, bland annat. Ämnet engagerar.

– Telefonen började bara att ringa efter er artikel. Först var det SR P4 Kalmar som hörde av sig. Sedan ringde Smålandsnytt. De var här och gjorde reportage.

Men störst blev uppmärksamheten när reportaget var med i "Landet runt". Då började det ringa på allvar.

– Min fru frågade: "Vad har du ställt till med Bengt-Åke?"

Det var privatpersoner som ville gå kursen och ABF och andra typer av studieförbund som hörde av sig och ville starta egna kurser, på andra ställen i landet.

– Det ringde en psykolog från Skåne, han ville göra kursen obligatorisk. Det ringde folk från Skellefteå, ja från stora delar av landet.

Den mesta av responsen har varit positiv.

– Men någon har sagt att: "Sådant pratar man inte om".

Bengt-Åke Nyström är glad över att han har kunnat inspirera fler att hålla kurser.

– Det är ett angeläget och viktigt ämne, jag tycker det är roligt att fler tycker det.

Själv tror han inte att han kommer att hålla fler likadana kurser, men är öppen för om någon annan vill ta över i Västervik.

– Just nu funderar jag på att starta kurs i thaiboxning för äldre, men vi får se hur det blir, säger han och ler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!