Ingen vet riktigt varför det blir getingsommar, förra året var ett lugnt år med drygt 600 anmälningar från folk som behövde hjälp med sanering. Men alla på Anticimex minns väl hur det var sommaren 2016, då över 3 000 anmälningar gjordes i juni och juli, bara i Kalmar län. I veckan konstaterade Anticimex att rekordåret är på väg att tangeras. Hittills har man fått in över 1 000 anmälningar under juni och juli månad. Nu jobbar många sanerare övertid för att hinna med.

– Jag minns att du kunde komma till ett hus och fråga var boet satt varpå ägaren pekade på tio olika ställen. Det var helt makalöst, säger Petter Karlsson, getingsanerare på Anticimex i Västervik.

Man ska komma ihåg att getingar också gör nytta. De pollinerar våra växter och äter andra skadedjur. Därför ska man låta getingarna vara så länge de inte utgör ett hot eller är för irriterande. I preventivt syfte kan man under våren leta efter pingisboll-stora getingbon. De är hem åt drottningen – som övervintrar – och är enklare att ta bort.

Artikelbild

| När getingboet är lätt att komma åt använder Anticimex en giftspray som dödar gaddinsekterna.

Vissa säger, varför får jag getingar på mig?

Sanningen är att getingar dras till sötsaker som mat och starka parfymer, men även kulörta färger.

– VM-tröjan är ett exempel på klädsel som lockar till sig getingar, säger Anticimex platschef i Västervik, Martin Sköldenklint.

Upplever man att getingarna på till exempel uteplatsen blir till ett problem ska man höra av sig till Anticimex. Linda Karlsson var en av dem som upptäckte getingar. Hon skulle hänga tvätt på baksidan av sitt hus i Brevik när hon såg att de flög in och ut ur en springa på hennes uteplats. Lindas son blev stucken och Linda själv är allergisk. Nästan två veckor efter att hon larmat kom Anticimex för att ta bort boet.

Artikelbild

| Skyddsutrustning är viktigt.

– Jag hittade också ett bo under en pall på balkongen, ganska stort, som en handboll. Där var säkert 300 getingar, säger Petter Karlsson som kom för att getingsanera Lindas hus.

Så fort Petter lyfte på pallen gick getingarna till attack. Hade han varit utan skyddskläder hade de stuckit honom blå i ansiktet. Enstaka getingstick är ofta ofarligt men får man många kan det gå riktigt illa. Linda Karlsson tackar för hjälpen, hon hade tur att inte hennes barn råkat sparka till pallen ute på balkongen.