– Jag renoverar staket, sätter upp nytt där det behövs, städar undan där det ligger gammalt fårnät och röjer där jag ska sätta upp nya staket, säger Thomas.

På sommaren går ridskolans hästar i hagarna och här går även en hel del får. Det är ridskolans Bertil Vilén som har hand om fåren, som går här och betar för att hålla landskapet öppet.

– Jag har får i stället för röjsåg, säger Bertil och skrattar.

Artikelbild

| Stengärdesgård. Här visar Thomas den gamla stengärdesgården som gömde sig bakom sly. Den har han nu röjt fram. Och grinden till hagen har han själv renoverat. "Det går inte, sa de, den är bara att slänga, men jag lyckades," säger han.

Bertil jobbar för ridskolan, äger fåren och har även en egen firma som skördar foder. Tack vare EU-bidrag har ridklubben kunnat anställa Thomas för att göra allt det där som Bertil inte hinner med. Framför allt har det blivit hans uppgift att se över alla stängsel till hagarna. Något han enligt grannarna gör ett fantastiskt jobb med.

– I sommar har de inte varit i min trädgård en enda gång. Fast det är lite synd, för de höll gräset nere så att jag slapp att klippa, skojar Claes Olsson, en av grannarna som noterat skillnaden sedan Thomas kommit hit.

– Det är positivt att man får fram det gamla kulturlandskapet igen. Han har tagit fram en stengärdesgård som var fullständigt igenväxt, säger en annan granne, Sten Lindved, som är ute och går med frun Kerstin och hunden Bess.

Bess springer vant fram till Thomas och hälsar. Precis som hon gör varje dag.

Artikelbild

| Kändis. Thomas har blivit lite av en kändis på Gränsö. Tack vare sitt arbete träffar han alla som är ute och promenerar. Varje dag kommer hunden Bess, med husse och matte Sten och Kerstin Lindved, och hälsar på honom på sin promenad.

Thomas själv trivs med sitt jobb och blir förstås extra glad över att det är så uppskattat.

Han växte upp i närheten av Västrum, där hans far hade ett litet lantbruk och han har tidigare arbetat både som skogshuggare och för en grävmaskinsfirma, så ett varierande jobb som det här passar honom perfekt.

Artikelbild

| Står stadigt. Stängslen rund hagarna hade börjat bli gamla och nu hoppas Thomas att hans nya ska hålla både hästar och får i sina hagar. "Fast i somras var det en häst som hoppade över ut på vägen. Men det var för att det kom in en älg i hagen," berättar han.

– Folk frågar om jag inte känner mig ensam när jag jobbar här ute. Och visst jobbar jag ensam, men här rör sig jättemycket folk, många går med sina hundar och vandrar längs vandringsleden och stannar gärna och pratar lite.

Precis när han sagt det åker en bil förbi och föraren vinkar åt Thomas, som glatt vinkar tillbaka.

Artikelbild

| Sly. För att kunna bygga stängsel måste Thomas röja en del sly. Här har han gjort just det och det ska snart köras bort.

Och Thomas stängselkunskaper har visat sig vara eftertraktade.

– I några veckor var jag uppe i Överum och byggde staket åt en bonde där.

Artikelbild

| Stolpar. Snart ska elstaket upp på de här stolparna. Det blir ett alldelses nytt stängsel som delar av en stor hage. "Jag har väl slått i en 600 stolp det här året," säger Thomas.

Och senare har fler frågat efter honom. Just nu är han anställd till årsskiftet, men Bertil Vilén hoppas att han ska få ekonomin att gå ihop så att han kan behålla Thomas ett tag till.

– Det är så bra med Thomas. Vi delar samma syn på det här med staket och marker och hur det ska se ut. Jag talar om för honom vad jag vill ha gjort och så gör han det och än så länge har jag aldrig behövt ändra på något, säger Bertil.

Artikelbild

| Ny grind. Om det går så renoverar Thomas de gamla grindarna, men här har han byggt en helt ny, den gamla var för dålig.

Och Thomas hoppas förstås också få stanna kvar.

– Jag är 64 nu, så jag har ett år kvar till pension. Fast jag skulle helst vilja fortsätta jobba några år till.