På Hjorteds Mopedmuseum rullar allt på bra. Bosse Ellergren, som driver museet, menar att man besöksmässigt ligger på samma nivå som året innan.

– Fortsätter vi såhär så kommer vi landa någonstans bland 2000 besökare, berättar Bosse.

Han menar att regn och moln är precis vad han vill ha, alternativt varmt en längre period, för det är då besökarna trillar in. Han berättar också att museet har runt 100 mopeder och att de bygger om utställningarna varje år.

Hur tror du att resten av sommaren på Mopedmuseet blir?

– Den blir bra! Det bestämde vi redan i våras, skrattar Bosse.

Lars-Gunnar Hillman vid Almviks Tegelbruksmuseum säger att deras sommar går ganska bra. I augusti anordnar de Tegelbrukets dag som brukar vara populärt enligt Lars-Gunnar. Vädret har inte gjort någon större skillnad menar han:

– Vädret har inte påverkat något speciellt. Det är lika bra, lika illa, säger han med glimten i ögat.

Hittills har de haft 100 besökare på Tegelbruksmuseet sen de öppnade den första juli, vilket är 30 personer mer än förra året.

På Psykiatriska museet i Västervik meddelar Roger Eriksson att man jämfört med året innan ligger över i besökarantal med så mycket som 200 personer. Han tror att man kommer att hamna mellan 2500 och 3000 besök i år. Från vecka 27 till och med vecka 32 så har museet öppet två dagar i veckan istället för en. En specialutställning som Roger berättar om visar äldre medicinförpackningar, bland annat en förpackning i porslin för valium. Roger berättar också att det är många anhöriga till både personal och patienter på det gamla mentalsjukhuset som besöker museet och vill veta mer. Nästa sommar planerar man att öppna ett promenadområde med guidade turer utomhus i anslutning till Psykiatriska museet.

I Ankarsrum drivs museet Aktiveum. Donald Öfverberg menar att det går relativt bra, trots att museet har begränsade öppettider. Som VT tidigare rapporterat görs den här sommaren ett samarbete mellan Smalspåret, Västerviks museum och Aktiveum, något som lockat många. Av totalt fyra tillfällen är det två tillfällen kvar då man kan ta Smalspåret från Västervik till Ankarsrum och Aktiveum.

– Nu visar vi upp en byst av de Maré från 1874, gjord av Frithiof Kjellberg, berättar Donald.