Så många lodjur får skjutas nästa år

Under måndagen kom beslutet om licensjakt på lodjur i länet. "För låg nivå", anser Jägareförbundet.

Åtta lodjur får skjutas under licensjakten nästa år. Det meddelade länsstyrelsen under måndagen.

Åtta lodjur får skjutas under licensjakten nästa år. Det meddelade länsstyrelsen under måndagen.

Foto: Heiko Junge/TT

Kalmar län2019-12-03 18:00

Det har blivit fler lodjur i länet. Det konstaterar länsstyrelsen i Kalmar län i sitt beslut, som slår fast att åtta lodjur får skjutas under nästa år.

Ökningen har skett under flera år, de senaste nio åren har man, med någon avvikelse, sett en stigande kurva. Efter den senaste inventeringen 2018–2019 räknar man att det finns 11,5 familjegrupper i länet. Den halva gruppen beror på att vissa familjegrupper delas med ett angränsande län eftersom djuren rör sig över länsgränsen. Enligt en grov omräkning ska det i så fall finnas 63 lodjur i länet. Det är åtta av dessa som nu kan komma att skjutas.

Beslutet väcker reaktioner. Jägareförbundet i Kalmar län anser att tilldelningen är betydligt lägre än Viktförvaltningsdelegationens fastställda nivå för Kalmar län, och kommer enligt ett pressmeddelande under tisdagseftermiddagen att överklaga.

Licensjakten är ett slags undantag från det strikta skydd som bland annat lodjur har i Sverige, en jakt i syfte att stabilisera lodjurspopulationen. Det finns flera villkor för jakten. Högst tre honor i reproduktiv ålder, de måste väga över 14 kilo vardera, får skjutas. Efter det avslutas jakten.

Jakttiden är mars månad 2020, eller tills dess att länsstyrelsen avlyser jakten. Jägare får också maximalt skjuta ett lodjur per kommun. Undantaget är i Vimmerby kommun och på Öland, där jakten uteblir eftersom man inte hittat några familjegrupper. Djuren som skjuts måste inspekteras av länsstyrelsens personal. Varken päls eller annat får jägaren behålla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!