Lanstingspolitikern Malin Sjölander (M) skriver i ett Facebookinlägg att hon inte vågar gå ut på kvällarna – och att hon känner sig som en fånge i sitt eget hem. Västervik har blivit otryggt, menar hon, och råder unga tjejer att inte gå ut själva kvällstid.

Anders Pleijel, polischef, bekräftar att den upplevda otryggheten har ökat, inte minst bland unga tjejer. Men rädslan är i de flesta fall obefogad. Överfall utomhus är mycket ovanligt, och det har inte skett någon ökning av den faktiska brottsligheten i Västervik på senare år. Tvärtom.

– Brott som kan sättas i samband med att man känner sig otrygg utomhus, alltså misshandel utomhus, våld i offentliga miljöer och olaga hot har gått ned. Sexuella ofredanden har visserligen ökat från 25 till 37 fall mellan 2015 och 2016, men det kan ha att göra med att vår "tafsa inte-kampanj" fick fler att våga anmäla.

Malin Sjölander hävdar att den faktiska brottsligheten kan ha ökat även om inte statistiken visar det, genom att folk struntar i att anmäla brott. Den teorin köper inte Anders Pleijel.

– Det finns alltid ett mörkertal, men tittar man på en längre period så är det här en tydlig trend.

Han anser att M-politikern borde ha läst på bättre.

– Var och en har rätt till sin åsikt, men det är konstigt att man inte har tittat på statistiken innan man går ut och gör ett sådant här inlägg. Generellt sett sjunker brottsligheten.