Nu ställer klubben ut på museet

Det blir en salig blandning av foto och fototekniker under en lång tid framöver på Västerviks museum.

Jan-Inge Sundsborn (t v) och Leif Jansson är intresserade av makrofotografering. Bilderna bakom har Jan-Inge tagit.

Jan-Inge Sundsborn (t v) och Leif Jansson är intresserade av makrofotografering. Bilderna bakom har Jan-Inge tagit.

Foto: Andreas Johansson

Västerviks kommun2019-11-14 22:00

Westerviks fotoklubb har funnits sedan 2010 och har i dag cirka 30 medlemmar. Det berättar ordförande Jan Furemo. Platsen är Västerviks museum på Kulbacken och söndag den 17:e november invigs utställningen som sedan pågår fram till sportlovet.

– Vi kallar det för tre akter. I första rummet är det medlemmarnas egna bilder, 36 stycken, av blandad karaktär. Sedan har vi makrofotografering och till slut konstfoto, fortsätter Jan Furemo.

I "makrorummet" hänger Jan-Inge Sundsborn och Leif Jansson sina bilder. De sysslar med makrofotografering, alltså fotografier av väldigt uppförstorade objekt. Insekter har blivit en specialitet för båda. Jan-Inge Sundsborn är intresserad av både tekniken och att själva fotograferingen. Det behövs specialobjektiv, belysning, en rigg och en hel del datorkraft. Resultatet är hänförande, i all sin detaljrikedom.

– Jag har nog fotograferat i 65 år men de senaste åren har det blivit allt mer makro. Det är enormt facinerande, det man får se tror man egentligen inte finns, berättar han.

I sista rummet hänger Svante Bäck, Roger M Carlsson och Stefan Lindholm de mer konstnärliga delen av treaktaren. Svante Bäck har gjort konst av människor som betraktar konst. Roger M Carlsson tar bilder som han sedan "målar"  med pensel fast med hjälp av sin dator. Både akvarell och olja blir det, och det är svårt att veta var bilden slutar och målningen börjar.

Jan Furemo hoppas på många besökare och på att fler, gärna yngre, ska hitta till klubben.

Roger M Carlsson utgår från fotografier som han sedan förvandlar till målningar.
Roger M Carlsson utgår från fotografier som han sedan förvandlar till målningar.
Karta: Västerviks Museum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!