Tågtrafiken på Smalspåret stannar inte av efter sommarsäsongen. I år satsar Tjustbygdens järnvägsförening på att förlänga säsongen genom att sätta in tåg mellan Västervik och Hultsfred några onsdagar och lördagar i höst. Utöver ett veterantåg med diesellok från 1950-talet, som sätts in den 14 oktober, så kommer rälsbussarna från 50-talet att köras två turer varje onsdag och lördag mellan den 18 oktober och 4 november. I ett pressmeddelande skriver föreningen att de extrainsatta avgångarna gör det möjligt att göra både kortare utflykter och heldagsturer i Västervik.

Peter Heller i Tjustbygdens järnvägsförening säger att de har fått förfrågingar om att köra tågen även under hösten. Han säger att de har märkt att de tyska turisterna är kvar längre och att alla inte längre semestrar under sommarmånaderna. De har även försökt matcha det danska höstlovet.

– Hultsfreds kommun är duktiga på att marknadsföra sig mot Danmark, säger Peter Hellner.

I somras sattes det in extra tåg under Visfestivalen så att besökare kunde ta nattåget hem till Hultsfred efter festivalens konserter.

– Det var gränsfall om det var tillräckligt med folk, men det var ändå lönt att köra.

Det arbetas mycket med både tågen och banan. Fordonen underhålls i verkstaden och på spåret jobbar man med spårjustering, grävarbeten och andra förberedelser för nya signaler. Föreningen har sju fordon totalt, fem motorvagnar och två släpvagnar.

– Vi har haft möjlighet att bättra på tågen utvändigt. De ser fina ut också, det är en del av upplevelsen.