M-förslag: Utred kommunens fastigheter

Moderaten Jon Sjölander vill att man utreder om modellen där Tjust Fastigheter äger kommunens alla lokaler fortfarande är den bästa.

Jon Sjölander (M) vill att man utreder ägandet kommunens lokaler.

Jon Sjölander (M) vill att man utreder ägandet kommunens lokaler.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västerviks kommun2019-11-15 14:17

2010 började kommunen samla sitt ägande av alla verksamhetslokaler, som kommunhuset, skolor, äldreboende och idrottsanläggningar, i bolaget Tjust Fastigheter. Skälen var ekonomiska, och för att få struktur i fastighetsförvaltningen.

– Det var säkert ett riktigt beslut då. Nu har det snart gått tio år. Det är dags att utreda om vi har bästa möjliga struktur, säger Jon Sjölander (M), som skrivit en motion där han föreslår en utredning av ägandet av lokaler.

På senare år har man med jämna mellanrum märkt skillnader i syn mellan framförallt Moderaterna och Socialdemokraterna. Bland annat när det gäller Bökensvedsprojektet.

– Det har framställts som att vi inte litar på våra kommunala bolag. Så är det absolut inte, säger Jon Sjölander.

Däremot tycker han att det är viktigt att man ser över hur fastighetsfrågorna sköts. I dag ligger ägandet av exempelvis skolor i Tjust Fastigheter. Bolaget har ingen egen förvaltning utan köper tjänster från ett annat kommunalt bolag, Västerviks Bostads AB.

– Är det då optimalt att båda bolagen har samma vd, undrar Jon Sjölander.

Han säger också att det kan uppstå frågor där man kan ifrågasätta var bolagens lojalitet ska ligga: Ska man främst värna om det egna bolaget, kommunkoncernen eller samhället i stort?

– Ta till exempel om Tjust Fastigheter skulle komma fram att det billigaste sättet att värma upp en fastighet är bergvärme. Är det bäst för kommunkoncernen, om det betyder att fjärrvärmen förlorar en kund, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!