Här vill grannarna stoppa restaurangen

Störande matos och mer trafik oroar grannar. Nu är frågan ända uppe i mark- och miljödomstolen.

Grannar har överklagat ärendet till mark- och miljödomstolen. Kommunen anser att man får bygga restaurang.

Grannar har överklagat ärendet till mark- och miljödomstolen. Kommunen anser att man får bygga restaurang.

Foto: Filip Gustavsson/arkiv

Västerviks kommun2019-09-17 19:30

Under våren 2019 gav miljö- och byggnadsnämnden i Västerviks kommun tillstånd till ett bostadsägare att ändra delar av sin bostad till restauranglokal. Huset ligger centralt på Västra kyrkogatan i Västervik. Men godkännandet av planerna gillades inte av flera grannar som överklagade nämndens beslut till Länsstyrelsen, där man hoppades att få rätt. Så blev det inte, Länsstyrelsen gick på kommunens linje, de avslog överklagandet. 

Enligt ansökan ska bottenvåningen i huset byggas om och inhysa tillagningskök och även försäljning via take away-servering. Utvändigt vill man också förändra, en skylt vill man sätta upp och en ventilationshuv ska tillkomma på fasaden.

Grannarna anförde bland annat att gatan redan i dag är tungt trafikerad och att man vill inte ha mer trafik på den. Man oroades också över eventuella lukter från matlagningen och även för avfallshantering av restaurangens avfall. Man påtalade också svårigheter med att parkera i närheten av den framtida restaurangen.

Men nämnden menade att det inte ska vara några problem. Man kan parkera längre bort och i dag finns tekniska lösningar som ska eliminera eller minska matos från restauranger, skrev man då.

Nämnden visade också på att detaljplanen utöver bostäder även tillåter handel i området.

Grannarna nöjde sig inte utan överklagade även det beslutet, denna gång gick det vidare till mark- och miljödomstolen. Nu har kommunen yttrat sig dit och man står fast vid sitt tidigare beslut att godkänna byggnationen. Man motsätter sig också så kallad inhibition, det vill säga uppskjutning av planernas genomförande. En enig nämnd ställde sig bakom svaret från tjänstemännen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!