Här känner sig tonårsflickor inte trygga

Bara drygt hälften av flickorna i årskurs åtta i Västerviks kommun känner sig trygga när de reser kollektivt. Det framgår av den senaste Lupp-undersökningen som genomfördes hösten 2018.

Tjejer i åttonde klass i Västerviks kommun känner sig bara trygga 61 procent av gångerna de reser med buss, tåg eller liknande kollektivt färdmedel. Det framgår av den senaste Lupp-undersökningen.

Tjejer i åttonde klass i Västerviks kommun känner sig bara trygga 61 procent av gångerna de reser med buss, tåg eller liknande kollektivt färdmedel. Det framgår av den senaste Lupp-undersökningen.

Foto: Öst Media/Arkiv

Västerviks kommun2019-09-17 18:05

Lupp är en enkätundersökning som genomförs vart tredje år, då åttondeklassare och gymnasieungdomar i årskurs två får svara på frågor om sitt liv i skolan och på fritiden. 

Syftet med undersökningen – som görs på uppdrag av myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor –  är att kommuner ska få kunskap om ungas situation, deras erfarenheter och synpunkter.

Generellt sett känner sig högstadie- och gymnasieungdomarna i kommunen trygga i sin vardag  enligt enkätsvaren. Det gäller i hemmet och på skolan såväl som på stan. På frågan hur ofta man känner sig trygg på olika ställen svarar pojkarna att de oftast känner sig trygga 90 procent av tiden i skolan, för att ta ett exempel. Siffran är i stort sett densamma för flickor. Men. I skolmiljön sticker korridorerna ut som platser där framför allt högstadieflickorna inte alltid känner sig trygga. 
Resultatet förvånar inte barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson: 

–  Det var vi själva som ville ha med frågan om var i skolan man känner sig minst trygg för att kunna arbeta med rätt insatser, säger han. 

–  Insatserna kan handla om att organisera om så att det blir fler vuxna i ungdomarnas närhet. Vi arbetar också mycket med värdegrundsfrågor. 

När det kommer till kollektivtrafiken känner sig pojkarna oftast trygga även här, medan flickorna i årskurs åtta bara känner sig trygga drygt hälften av gångerna de reser med kollektivtrafiken. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!