"Folk kör fel väg in på parkeringen"

Antalet lediga parkeringsplatser vid Fängelsetorget stämmer inte alltid överens med den siffra som står på skylten vid infarten. Anledningen: Folk kör fel väg in på parkeringen.

Den här dagen visar skylten att det ska finnas 37 lediga platser på parkeringen. I verkligheten är det bara 13.

Den här dagen visar skylten att det ska finnas 37 lediga platser på parkeringen. I verkligheten är det bara 13.

Foto: Anna Perdotter

Västerviks kommun2019-10-17 12:00

När en av våra läsare skulle parkera på Fängelsetorget i Västervik visade skylten att det skulle finnas 17 lediga platser. Men väl inne på parkeringen var den full till sista plats.

Räkneverken som kontrollerar hur många lediga parkeringsplatser det finns på Västerviks parkeringar är helt automatiserade. Sensorer känner av när en bil kör in eller ut på respektive parkering. Under förutsättning att bilen kör på rätt ställe förstås.

– På de flesta ställen har vi byggt bort alternativa infarter, men det trodde vi inte att vi skulle behöva göra vid Fängelsetorget, eftersom man inte får köra vid resecentrum, det är bara för bussarna, säger Anders Norell, chef för entreprenad hos Västerviks miljö och energi, som ansvara för driften av parkeringarna åt kommunen.

Problemen uppstår när bilister ändå kör in vid Resecentrum, och vidare in på parkeringen genom att köra in mellan Hotell fängelset och Åhmans.

– Först förstod vi inte riktigt vad det berodde på att det hela tiden blev fel just här, men så kom vi på att folk kör in den här vägen, säger Anders Norell.

Då räknas inte bilen när den kör in, men kör den sedan ut den rätta vägen drar räkneverket bort en siffra.

– Vi har också lärt oss att det här med enbart skyltar funkar inte i Västervik. "Här går det att köra, så då gör jag det i alla fall" verkar många tänka. Just nu diskuterar vi i stället med fastighetsägaren hur vi ska kunna bygga bort problemet, säger Anders Norell.

Här, mellan Hotell fängelset och Åhmans smiter bilarna in och räknas inte av parkeringens räkneverk.
Här, mellan Hotell fängelset och Åhmans smiter bilarna in och räknas inte av parkeringens räkneverk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!