Erik lämnade anstalten med nyskriven platta

För tre år sedan avtjänade 32-årige Erik ett fängelsestraff för narkotikabrott på anstalten Västervik Norra. När han lämnade efter tio månader gjorde han det med den helt nyskrivna plattan "Cellskräcksmemoarer".

Erik har sysslas med musik ända sedan mellanstadiet. "Man hör musik i sin tystnad och om man som jag har tillgång till en gitarr kan man få utlopp för sin fantasi och kreativitet" säger han

Erik har sysslas med musik ända sedan mellanstadiet. "Man hör musik i sin tystnad och om man som jag har tillgång till en gitarr kan man få utlopp för sin fantasi och kreativitet" säger han

Foto: Privat

Västerviks kommun2019-12-05 20:00

Erik kommer ursprungligen från norra Sverige. Han har sysslat med musik ända sedan mellanstadiet – främst inom black metal och folkmusik.

– Jag vet inte hur det är för andra musiker men för mig är det aldrig riktigt tyst i huvudet. Man hör musik i sin tystnad och om man som jag har tillgång till en gitarr kan man få utlopp för sin fantasi och kreativitet, säger han.

Under 2016 avtjänade Erik ett tio månader långt fängelsestraff i Västervik, bland annat efter att ha odlat cannabis i hemmet. Men musiken i Eriks huvud tystnade aldrig innanför murarna. När han muckade gjorde han det med en helt ny platta – allt inspelat inne på anstalten. 

– Den består av två akustiska gitarrer från början till slut. Sedan finns det vissa delar med synt och även delar där jag talar. Den är melodisk, folklig och känslan av längtan är väldigt närvarande. Som en slags omvänd lappsjuka, säger han om "Cellskräcksmemoarer" som släpps i januari.

Idén till att spela in plattan på anstalten kom efter att Erik blev erbjuden att tala in en godnattsaga till sin dotter. 

– Det var då jag insåg att här skulle vara perfekt även för att spela in musik. Så det var inget initiativ från Kriminalvården.

Erik håller dock med om att det var ett udda ställe för en skivinspelning:

– Det var annorlunda. Men samtidigt, och ironiskt nog, så är det något som faller mig i smaken. I vanliga fall är jag intresserad av att spela in på alla andra ställen än en tråkig studio. Hittills har jag spelat in på ett berg, nere i en kloak och nu i ett fängelse. Så det är lite av min grej – att spela in på ickekonventionella ställen.

Påverkade fängelsemiljön musiken?

– Absolut. Men så är det oavsett vart man är någonstans. Åtminstone om man tillåter sin omgivning att prägla det man skapar.

Vad betydde musiken för dig under tiden i fängelset?

– Ja det kan vara skillnaden mellan fullständig galenskap och att man ändå håller sig i sinnet. Det är en avgörande aspekt för min överlevnad åtminstone. Sveriges anstaltssystem är visserligen inte som i många andra länder, men konceptet är fortfarande detsamma. Man är helt fråntagen sin frihet och förlorar allt vad integritet är.

Inne på anstalten Norra Västervik spelade Erik in albumet "Cellskräcksmemoarer".
Inne på anstalten Norra Västervik spelade Erik in albumet "Cellskräcksmemoarer".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!