Förra valet gick Sverigedemokraterna i Västerviks kommun från 3,4 procent av rösterna till 8,33 procent.

På riksplanet har den senaste tidens valbevakning handlat mycket om SD. Kanske framför allt den senaste veckan i och med att Annie Lööfs reaktion mot Jimmie Åkessons uttalande i SVT:s slutdebatt, samt SVT:s avståndstagande från uttalandet.

Många har spekulerat i valresultatet och hur mycket SD ska gå fram. Vissa har hävdat att de har chans att stå som landets största parti när alla rösterna är räknade.

Tv4 var först ut med sin valdagsundersökning och där landade SD på 16,3 procent. När SVT släppte sin undersökning klockan 20 landade Sverigedemokraterna på 19,2 procent av rösterna. Strax innan klockan 22 såg det ut som om SD hade chans att bli Sveriges näst största parti.

Bo Karlsson, partiets förstanamn till fullmäktige i Västervik, var på bra humör efter att ha tagit del av SVT:s undersökning. Han och runt sex ytterligare Sverigedemokrater från Västervik var under kvällen på plats i Kalmar på den gemensamma regionala valvakan.

– Det är kanon här, vi är jätteglada över SVT:s valundersökning och jag tror att vi kommer att öka ytterligare under kvällen.

Vad var din spontana reaktion på valundersökningen?

– Att människor äntligen reagerar. Eller, det har de gjort ett tag nu, men äntligen har det slagit igenom. Det är en reaktion mot etablerade partier.