"Det hÀr Àr vÄr starkaste budget hittills"

Utrymme för att utveckla verksamheten, och samtidigt genomföra investeringar. SÄ summerar LÀnsunionen sin budget för 2020.

Fyra nöjda regionrÄd presenterade budgeten 2020. FrÄn vÀnster: Pierre Edström (L), Anders Henriksson (S), Angelica Katsanidou (S) och Christer Jonsson (C).

Fyra nöjda regionrÄd presenterade budgeten 2020. FrÄn vÀnster: Pierre Edström (L), Anders Henriksson (S), Angelica Katsanidou (S) och Christer Jonsson (C).

Foto: Ulrik Alvarsson

VĂ€sterviks kommun2019-10-15 18:00

Det har varit svarta rubriker kring regionens ekonomi de senaste mÄnaderna. Ett underskott för 2018, och en skattehöjning med 49 öre för 2020. Trots det lÄter regionstyrelsens ordförande Anders Henriksson (S) nöjd nÀr han och hans kollegor presenterar budgeten för 2020.

– Det hĂ€r Ă€r vĂ„r starkaste budget hittills.

Skattehöjningen ger 250 nya miljoner. LÀnsunionen menar att alternativen till skattehöjning hade varit sÀmre: NedskÀrningar i befintlig verksamhet, inbromsning av utvecklingsarbetet eller uteblivna investeringar.

Under 2020 kommer en del av pengarna frÄn skattehöjningen att gÄ till att ÄterstÀlla förlusten frÄn 2018. En huvudvÀrk under mÄnga Är har varit att sjukhusvÄrden gjort underskott. Nu pÄgÄr ett arbete dÀr man gör genomgÄngar klinik för klinik för att sÀtta realistiska budgetar. En del av pengarna kommer att gÄ dit.

Det kommer Àven att finnas pengar över till nysatsningar:

Barn- och ungdomspsykiatrin fÄr tre miljoner kronor för att förbÀttra tillgÀngligheten:

– Tiden frĂ„n första besöket till utredning och behandling Ă€r för lĂ„ng i dag. Den ska kortas, sĂ€ger Pierre Edström (L).

2,6 miljoner kronor gÄr till att erbjuda kommunerna att införa samma journalhanteringssystem som regionen.

– Jag som Ă€r gammal socialnĂ€mndsordförande vet att det skulle vara vĂ€rdefullt om vĂ„r nĂ€rsjukvĂ„rd och regionens sjukvĂ„rd kan fĂ„ den fullstĂ€ndiga bilden av en patient, sĂ€ger Angelica Katsanidou (S).

I investeringsbudgeten finns tre punkter av intresse för VĂ€sterviks sjukhus. Neonatalverksamheten i hus 7 ska byggas om för runt 25 miljoner kronor. Med start 2020 ska medicinavdelningarna 4 och 6 byggas om. 

Det stora psykiatribygget har stött pÄ patrull. LÀnsstyrelsen har invÀnt mot att regionen vill bygga sÄ högt.

– Vi har fĂ„tt göra ett omtag dĂ€r, men tidsramen stĂ„r fast, sĂ€ger Angelica Katsanidou.

Budgetförslaget har redan fÄtt mothugg frÄn oppositionen. Kristdemokraterna tror inte att tillskottet pÄ tre miljoner kronor kommer att rÀcka till att korta kötiderna i barn- och ungdomspsykiatrin, och kallar budgeten för "ett svek mot de unga".

VÀnsterpartiets Linda Fleetwood anser i en kommentar att regionen fortfarande har en lÄng vÀg att gÄ till en jÀmstÀlld vÄrd.

Sverigedemokraterna kallar skattehöjningen för ett resultat av flera Ă„rs vanstyre. 

Det Àr med andra ord upplagt för debatt nÀr budgeten ska tas vid regionfullmÀktige den 19 och 20 november.

Det blir Anders Henrikssons sista budget. I december gÄr han vidare till jobbet i  Sveriges Kommuner och Landsting.
Det blir Anders Henrikssons sista budget. I december gÄr han vidare till jobbet i Sveriges Kommuner och Landsting.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!