Det visar kreditupplysningsföretaget Synas konjunkturbarometer, vilket tar fäste på perioden januari – juli och som följer svenska företags betalningsförelägganden.

– Jämfört med samma period förra året, har företagens betalningsföreläggande minskat med lite drygt två procent sett till hela Sverige. Och i Kalmar län är det en minskning på över 26 procent. Det är naturligtvis mycket glädjande, säger Harald Stjerna, partner på Syna, i ett pressmeddelande.

Enligt de siffror som sammanställts, har företagen i Kalmar län dragit på sig 231 betalningsförelägganden. Det är en minskning mot föregående års 315. Enligt Syna kan en förklaring vara att många företag fortsatt går bra eller att de under åren kunnat bygga upp en god kassalikvidet.

Företagsorganisationen Företagarna är i sin tur inte förvånade över siffrorna.

–  I vår egen småföretagsbarometer hamnade Kalmar län i topp vad gäller lönsamheten att bedriva företag. Sedan har vi fått in rapporter från företagen själva om att det råder ett gynnsamt företagsklimat här, säger Frida Boklund regionchef för Företagarna i Kalmar län.

Hon framhåller att företagen i Kalmar län lever mycket på sin besöks- och restaurangnäring – företagsområden som inte är lika utsatta vid en fallande valuta.

– Det innebär att om verksamheten går bra, vågar man investera och kan betala sina betalningsförelägganden. Det kan stå i motsats till de mer industritäta områdena som lever mycket på sin export. De måste nämligen förhålla sig mer till omvärldspolitiken för att lönsamheten ska vara god, säger hon.