Kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet begärde mannen häktad under fredagsmorgonen. Enligt häktningsframställan är mannen, som bor i Västervik, på sannolika skäl misstänkt för försök till grov narkotikasmuggling. Enligt åklagaren ska brottet ha begåtts i Tyskland, Danmark och i Västerviks kommun.

– Jag vill inte gå in på några detaljer så här tidigt i utredningen. Så jag kan inte berätta så mycket mer än att han är knuten till det här smugglingsförsöket, säger Thomas Forsberg.

Misstänker ni att försöket är kopplat till organiserad brottslighet?
Artikelbild

| – Min klient nekar till brott, säger den misstänktes advokat Christoffer Järneström.

– Vi har ju alla ögon och öron öppna och utesluter ingenting. Men jag kan inte gå in på mer i detalj.

Vad för typ av narkotika rör det sig om?

– Det är inget jag vill gå in på.

Mannen har varit anhållen i sin frånvaro sedan den femte augusti och kunde gripas under onsdagen. Vid häktningsförhandlingen, som ägde rum vid 14-tiden på fredagen, gick tingsrätten på åklagarens linje och häktade mannen på sannolika skäl. Kammaråklagare Thomas Forsberg har nu 14 dagar på sig att åtala mannen.

– Min klient nekar till brott. Rätten har häktat honom på sannolika skäl, men det är en annan sak vad som har hänt och vad som kan styrkas. Men det får utredningen visa. Det finns en viss bevisning för åklagarens påstående. När det gäller såna här allvarliga brott så blir man i regel häktad om man är misstänkt. Men han nekar till brott, säger den misstänktes advokat Christoffer Jarneström.