Avgifter för VA, soptömning och värme höjs

Kommunstyrelsen godkände höjningar av avgifterna för vatten och avlopp, fjärrvärme och renhållning vid sitt senaste möte.

Det ser ut att bli fritt antal besök vid återvinningsgårdarna och deponin i Målserum.

Det ser ut att bli fritt antal besök vid återvinningsgårdarna och deponin i Målserum.

Foto: Kristina Westring

Västerviks kommun2019-11-15 12:00

Egentligen skulle avgiftshöjningarna ha behandlats redan för några veckor sedan. Då ville inte kommunstyrelsens politiker godkänna höjningarna utan vidare, utan begärde kompletteringar från kommunägda Västervik Miljö och Energi AB.

Nu är kompletteringarna gjorda, och kommunstyrelsen godtog dem. Det betyder att fjärrvärmeavgifterna kan höjas vid årsskiftet. När det gäller VA och renhållningsavgifterna så ska de även godkännas av kommunfullmäktige.

På en punkt är inte politikerna och VMEAB eniga. Kommunfullmäktige beslutade tidigare i år, mot bolagets rekommendation, att häva begränsningen av antalet fria besök för hushåll på återvinningscentralerna och Målserums deponi.

I svaret till kommunstyrelsen skriver VMEAB att det kan uppstå problem om man släpper besöken till Målserum fria. Företag kan passa på att lämna verksamhetsavfall. Risken är då att hushållen får betala för företagsavfall via renhållningsavgiften.

Kommunstyrelsen höll dock fast vid att begränsningen ska slopas. En av tillskyndarna är liberalen Kenneth H Axelsson:

– Jag är inte orolig för att avfallsmängderna ska öka nämnvärt. Vi ser ju att kommuner runt om kring oss har fritt antal besök.

Avgiftshöjningarna innebär att fjärrvärmetaxans energipris höjs med 2 öre per kWh för årets samtliga månader. I dag pendlar energipriset mellan 31,25– 66,25 öre beroende på säsong. I den höjda renhållningstaxan finns bland annat tillägg för dem som inte sorterar sitt matavfall. VA-taxan höjs med 4 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!