Västerviks fyra koloniområden Ingaborg, Kulbacken, Kristinedal och Skördelyckan deltar alla i Öppen trädgård.

En av arrangörerna är Måd Harnell som har en lott på Kulbackens koloniområde.

– Vi tycker att vi har så många fina trädgårdar och vi vill ju gärna visa upp hur mysigt det kan vara att ha en koloniträdgård. Framför allt vore det roligt om fler yngre skaffade en lott, medelåldern är relativt hög, säger Måd Harnell.

Artikelbild

| För första gången deltar Västerviks kolonister i tidningen Lands arrangemang Öppen trädgård. Lördagen den 21 juli slår kolonisterna upp portarna till stadens fyra koloniområden. Måd Harnell som har kolonilott vid Kulbacken är med och arrangerar.

Hur vill du inspirera besökarna?

– Jag vill visa dem vilken oas det kan vara att ha en kolonilott och hur bra man mår av att gå omkring i en trädgård. Just nu är det mycket prat om klimat, biologisk mångfald och bin och vi har startat ett litet ängsprojekt på koloniområdet för att ge mat åt pollinerande insekter, säger Måd Harnell.

Besökarna kommer också att få veta mer om sambandet mellan fågelliv och biologisk mångfald.

På Kristinedals koloniområde har koloniträdgårdsföreningen även börjat hyra ut pallkragar för den som vill prova på att odla eller kanske inte orkar eller hinner med så mycket mer. Satsningen är ny för i år och kommer att prövas i tre års tid.

Artikelbild

| Mio och Zorka Majic firas 50 år som kolonister nästa år. För drygt 20 år sedan planterade Zorka en valnötskärna. Nu står ett valnötsträd på parets lott.

– Vi fick in en motion till årsmötet och så bestämde vi oss för att pröva, säger Måd Harnell.

Satsningen har inte marknadsförts så än så länge är det svårt att bedöma intresset.

Artikelbild

| Måd Harnell har nyligen tagit över en kolonilott. Just i år blommar rosorna i massor.

För att möjliggöra för tidigare kolonister att fortsätta att odla erbjuder även föreningen möjlighet att hyra in sig i en gemensam lott på Skördelyckans koloniområde.