Satsar miljoner på dygnet-runt-verksamheter

I budgeten för 2020 riktar Länsunionen in sig på arbetsvillkoren för de anställda i de så kallade 24-7-verksamheterna.

Angelica Katsanidou (S).

Angelica Katsanidou (S).

Foto: Ulrik Alvarsson

Västerviks kommun2019-10-14 18:00

I veckan ska länsunionen, med Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna, presentera regionens budget för 2020. Men på måndagen lättade man lite på förlåten: 10 miljoner kronor ska satsas på att förbättra anställningsvillkoren i de verksamheter som har öppet dygnet runt, hela veckan.

– När vi har gjort verksamhetesbesök och pratat med medarbetare så har vi fått bilden att det är i de här verksamheterna som det är allra svårast att rekrytera och behålla medarbetare, säger Angelica Katsanidou (S), regionråd med inriktning mot personalsfrågor.

Än kan hon inte säga hur de tio miljoner kronorna ska användas.

– Pengarna ska användas för åtgärder som kan stimulera och underlätta rekryteringar, men vi behöver ha en dialog med verksamheterna, och med de fackliga organisationerna först.

Just nu är nyhetsflödet om regionens ekonomi tätt. I förra veckan kom beskedet att Länsunionen anser att det är nödvändigt att höja skatten med 49 öre. I slutet av förra veckan presenterade Socialdemokraterna i Kalmar län kampanjen "Korta väntan". Där är budskapet att det inte är lätt att fatta ett beslut om en skattehöjning, men att partiet alltid sätter en sjukvård av hög kvalitet främst.

I fredags påbörjades en dörrknackningskampanj där S-funktionärer ska prata vårdfrågor med väljarna.

Ni talar om kortare väntetider. Kan ni presentera åtgärder som ska korta kötiderna?

– Återkom imorgon när vi presenterar budgeten så får du veta mer, svarar Angelica Katsanidou.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!