Vad hittar man på en mörk och disig novemberfredagskväll i Hjorted? Varför inte ta en sväng till bygdegården i Getterum, strax utanför Hjorted, var det tydligen många som tyckte. För närmare hundratalet personer hade letat sig dit. Där lockade nämligen Hjorteds södra kyrkliga syförening med sin årliga missionsauktion.

Syföreningen har arrangerat missionsauktioner sedan början av 40-talet, men för fem år sedan var det nära att föreningen lades ner då många av de äldre deltagarna försvunnit.

– Vi var några yngre kvinnor, med rötter i bygden, som tyckte det var synd att föreningen skulle läggas ner, säger Charlotte Ottosson.

Artikelbild

| Kaffebord 1

Hon är sedan 4 år tillbaka ordförande i föreningen.

– Idag är vi 13 kvinnor i blandade åldrar, som träffas cirka 8 gånger om året och handarbetar och har trevligt. Målet är att få ihop alster till den här auktionen, där behållningen går till hjälpande organisationer, fortsätter hon.

När man kliver in i den gemytliga bygdegården står långa kaffebord uppdukade. Många har kommit tidigt för att vara säkra på att få en plats vid borden. Stämningen är på topp och ljudnivån hög när alla samtidigt pratar med varandra.

Ulrika Robertsson, präst i Hjorteds församling, hälsade alla välkomna, bland annat med en höstdikt av Elsa Beskow.

Artikelbild

| Kaffebord 2

När alla, som ville, fått sig en påtår tog så auktionen vid. Upp på scenen ställde sig, den numera rutinerade auktionsutroparen Jörgen Svensson, för dagen något hes men ändå i fin form.

Det tog en stund innan han fick ordentlig fart på budgivningen, men när väl blygheten försvunnit i publiken så blev det full fart på tillställningen. 700 kronor för en hemost på 1,5 kg, 600 för en handmålad ängel och 500 för en vackert broderad julduk blev toppbuden. En skara duktiga barn hjälpte till med att bära ut de inropade sakerna och tog upp betalningen.

Artikelbild

| Kaffebord 3

Efter avslutad auktion dukade damerna upp ostkaka som alla lät sig väl smaka av. Sedan var det dags att ge sig ut i höstrusket igen. Det kändes nog ändå ganska ok efter en trevlig och trivsam kväll.