Det är måndagseftermiddag i Hjorted och på parkeringen vid församlingshemmet står mängder av bilar parkerade. Kyrkan bjuder nämligen på måndagsmat i församlingshemmet och redan när dörren öppnas  ringlar sig kön lång. Från serveringsbordet känner man en ljuvlig doft av curry. Den här måndagen bjuder man på kasslergratäng med ris och sallad. 

– Jag tyckte att det kunde vara ett trevligt sätt för människor att träffas och äta mat tillsammans, säger Ann-Charlotte Svensson som, för tre år sedan, kläckte idén med måndagsmat i Hjorteds församlinghem.

Det visade sig att flera andra i samhället var intresserade av att hjälpa till med matlagningen.

Artikelbild

| Fr.v. Gun-Britt Sjöström, Inga-Britt Magnusson, Ingrid Hagelin, Eivor Hagelin, Ann-Helen Andersson, Bo Nilsson och Anders Pettersson med ryggen åt kameran.

–Jag tog upp idén med vår kyrkoherde Karin Björk, som efter samråd med kyrkorådet gav grönt ljus. Idag är vi ett tjugotal personer, som är uppdelade i matlagningsgrupper om 3-4 i varje grupp, fortsätter hon.

Den här måndagen består gruppen av Ann-Charlotte själv tillsammans med Maritha Holmberg, Britt-Marie Helmersson och Karin Västerlund. Det är ett styvt jobb att hinna med att få fram all mat. Alla jobbar så svetten lackar. Den här gången kom det ”bara” 94 matgäster. Förmodligen berodde  på att det var höstlov. Det var inte alls så många barn som det brukar komma. Normalt brukar det komma över 100, så det har verkligen blivit populärt. 

Vid ett bord sitter Bo Nilsson, Anders Pettersson, Gun-Britt Sjöström och Inga-Britt Magnusson, som alla har passerat 80 års-strecket, kvar och pratar en lång stund efter man ätit färdigt.

– Det här är toppen, säger Anders. Vi har alla fyra mist våra livskamrater och det är inte så roligt att sitta ensam och äta. Så att komma hit och träffa andra att äta tillsammans med är jättetrevligt.

– Och maten är jättegod. De är så duktiga de som lagar den, tillägger Inga-Britt Magnusson.

Elva gånger bjuder man på måndagsmat under hösten med början i september och med avslutning i slutet av november. Södra Tjust pastorat bjuder på maten, så man behöver egentligen inte betala för den. Det visade sig ändå att de allra flesta ville lägga en summa, så nu finns det möjlighet att ge ett bidrag både i framsatta insamlingsbössor och via swish. Alla bidrag går till Svenska kyrkans arbete.