Lokal fotbollsprofil har gått ur tiden

Roland "Ollat" Karlsson, en framstående fotbollsspelare i Gamleby IF under flera decennier, har avlidit i en ålder av 93 år.

Roger "Ollat" Karlsson var aktiv långt upp i åldern. Bilden är tagen inför hans 90-årsdag 2016.

Roger "Ollat" Karlsson var aktiv långt upp i åldern. Bilden är tagen inför hans 90-årsdag 2016.

Foto: Rikard Nilsson/arkiv

Familj2019-11-23 09:00

Roland "Ollat" Karlsson debuterade som 17-åring i Gamleby IF:s A-lag 1943 och spelade ända fram till början av 1970-talet. Under lagets storhetstid, på 50- och 60-talen, tillhörde han en av de bästa spelarna, och hjälpte laget ta klivet uppåt från division sex. Under sju säsonger spelade Gamleby IF i division tre som på den tiden var den tredje bästa serien. Roland var högerytter och en driven målgörare. Han fick flera förfrågningar om att spela i andra, stora klubbar, men av olika skäl förblev han Gamleby IF trogen. 

Under 70-talet fortsatte Roland som tränare i Helgenäs IF och Edsbruks IF. Sedan tog bowling över och han var aktiv i Garpen ända upp i 80-årsåldern. Ett annat intresse var bingo som han inom Gamleby IF tog initiativ till under 60-talet. 

Roland var en skicklig rörmokare och arbetade på Gamleby mekaniska verkstad i princip hela sitt yrkesliv. Smeknamnet "Ollat" fick han när han var liten och hade varit ute och plockat mängder av ekollon.  

– Han var en väldigt aktiv, rörlig och social person. När vi var ute på bynn var det alltid någon som han ville prata med eller som ville prata med honom, säger sonen Villy Karlsson.

Roland och hans hustru Gunborg var gifta i närmare 65 år innan hon avled 2013. 

– De spelade teater i sin ungdom och pappa tyckte mycket om att sjunga. Sitt hus byggde de på sextiotalet och båda tyckte om att påta i trädgården. 

Roger "Ollat" Karlsson sörjs av barn, barnbarn och barnbarnsbarn, släkt och vänner.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!