Torsdagen har bjudit på lokala skurar av regn och åska i Östergötland och Norra Kalmar län. Enligt SMHI väntas det ostadiga vädret hålla i sig under helgen – men gör ett uppehåll under fredagen.

– Under fredagen har vi stabilisering med ganska soligt väder och ganska höga temperaturer mellan 22 och 24 grader, säger Linus Dock, meteorolog på SMHI.

Allra varmast ser det ut att bli vid kusten.

– Det går inte helt att utesluta att det kommer några lokala regnskurar. Men det är betydligt bättre än i dag, säger han under torsdagen.

På lördagen väntas mulet väder men från lunchtid och framåt väntas regn och blåst på nytt i samband med att en varmfront ska passera.

– Men det betyder inte att det ska bli varmt, säger Linus Dock.

I stället kan man snarare vänta sig lägre temperaturer på omkring 18 grader.

Även på söndagen väntas blåst och lokala skurar. Enligt Linus Dock kan vinden då vara lite byig. Det innebär att det kan gå från att vara vindstilla till att bli ganska blåsigt på kort tid – och omvänt.

Då väntas även varmfronten ha dragit förbi – och kvicksilvret kan komma att leta sig högre upp i termometrarna.

– Temperaturerna kommer nog att orka upp till 20 grader, säger Linus Dock.

Under torsdagen hade SMHI utfärdat en varning för risk för skogsbrand för både Östergötland och Kalmar län. För Östergötlands del berör varningen hela länet. Risken för bränder i skog och mark uppges vara stor eller mycket stor. För Kalmar län gäller varningen området utmed kusten i norra delen av länet. Där anges den vara mycket stor eller lokalt extremt stor.