Hon handleder språkpraktikanter

Engagemang, lugn och god pedagogisk förmåga gjorde att Gunnel Edberg Rosengren fick utmärkelsen Årets handledare av Vård- och omsorgscollege i Kalmar län.

Gunnel Edberg Rosengren är handledare för språkpraktikanter inom äldrevården. Nu uppmärksammas hennes arbete med en utmärkelse.

Gunnel Edberg Rosengren är handledare för språkpraktikanter inom äldrevården. Nu uppmärksammas hennes arbete med en utmärkelse.

Foto: Kristina Westring

Familj2019-11-09 12:00

Gunnel Edberg Rosengren har arbetat som handledare för språkpraktikanter inom äldreomsorgen i Västerviks kommun sedan 2017. Hon glädjer sig över hedersbetygelsen och de gratulationer som har följt i dess kölvatten. 

– Jag visste inte att jag hade blivit nominerad, men jag fick en liten hint när jag blev ombedd att åka till Handledarens dag i Oskarshamn i mitten av oktober. 

Delar ur motiveringen lyder: "Gunnel har med ett oerhört engagerat arbete hjälpt många nyanlända in på den svenska arbetsmarknaden. Många av praktikanterna har senare gått vidare till utbildning till undersköterska. Hon har också stöttat många medarbetare som har känt en osäkerhet när det gäller att ta emot nyanlända. Hon har en tydlig bild av hur arbetet ska bedrivas och är inte rädd för att ta de lite mer "jobbiga" diskussionerna som kan uppstå ute på en arbetsplats. 

– När de läste upp motiveringen och sedan sa mitt namn kändes det, du vet, "Nej men inte ska väl jag". Men sedan var det bara roligt att få uppskattning. 

Regionerna i Sverige har alla utsett en Årets handledare och de kommer att samlas på Vård- och omsorgscolleges rikskonferens i Stockholm i början av december. Gunnel berättar att en undersköterska i Sverige fick brons i Yrkes-VM, en prestigefylld tävling. Hon kommer att närvara.

– Det ska bli intressant och spännande att vara med på det. Utbildningsminister Anna Ekström kommer också och pratar om yrkesutbildningens roll för kompetensförsörjningen.

Att vara handledare för språkpraktikanter handlar om att ge de som testar att arbeta inom äldreomsorgen, som är på gång att lära sig svenska, en så bra praktik som möjligt.

– De första två veckorna är praktikanten här på heltid, sedan varvas praktik med SFI på Komvux. Viktiga områden att börja med är värderingarna som gäller inom omsorgen, förklara tystnadsplikt och hur vi jobbar med bemötande. Om jag märker att de inte förstår tar jag hjälp av personal här som talar deras modersmål.

Den första tiden får praktikanten vara med och lyssna och observera i olika situationer. Efter hand får praktikanten utföra arbetsuppgifter under överinseende.

– Det gäller att skapa ett förtroende, lära känna varandra så de vågar prata själva och även visa tydligt om de inte förstår. Jag förklarar att människor bor här av många olika anledningar och de behöver bemötas på olika sätt. Praktikanten får följa med och vara delaktig i arbetet. Se vad jag gör, höra vad jag säger och sedan göra själv.

I Västerviks kommun samarbetar olika instanser; SFI på Komvux, Arbetsförmedlingen och kommunens praktikservice. De som läser på SFI och visar intresse att arbeta inom äldreomsorgen kan erbjudas en plats som språkpraktikant för att dels lära sig yrkesspecifika ord och fraser i ett sammanhang och dels få möjlighet att pröva om omsorgen är ett område att gå vidare inom.

Yordanos Azeria och Zohra Addi har varit språkpraktikanter, nu jobbar de på Vapengränd. Båda säger att det är så mycket lättare att lära sig språket när man är på en arbetsplats med många människor. Och att arbeta med äldre är toppen, tycker de.

Gunnel Edberg Rosengren växte upp på Stora Askö, Loftahammar. Familjen var lantbrukare och flera generationer bodde på gården.

– Det kan vara en anledning till att jag valde att jobba inom omsorgen. Hemma hos oss var det alltid många i olika åldrar. Vi lärde oss respekt och hänsyn.

Efter gymnasiets samhällsvetenskapliga linje testade hon olika arbetsplatser, bland annat på Elektrolux och tvätteri. Som 21-åring flyttade Gunnel till Oskarshamn och det var där som den långa yrkesbanan inom äldreomsorgen tog sin början. Efter några år var hon tillbaka i Västervik. Först arbetade hon inom hemtjänsten och senare på Lindögården. Gunnel utbildade sig efter hand till undersköterska på Komvux.

– Jag är väldigt upprymd över den tjänst som jag har nu. Omsorgen står inför utmaningar och jag ser tydligt behovet av att hitta arbetskraft. Det är svårt att rekrytera.

Att matcha personer till arbete och utbildning ser Gunnel som ett utvecklingsområde. Språket kan vara ett hinder vid anställning.

– Framöver kommer jag och en SFI-lärare i Vimmerby att gå en utbildning till språkombudsutbildare. Vi ska då i vår tur utbilda språkombud, en slags handledare, vars uppgift är att stötta personal som inte har svenska som modersmål. Det ger en trygghet för enhetschefer vid anställningar.

"Det gäller att skapa ett förtroende, lära känna varandra så de vågar prata själva", säger Gunnel Edberg Rosengren om sin handledarroll.
"Det gäller att skapa ett förtroende, lära känna varandra så de vågar prata själva", säger Gunnel Edberg Rosengren om sin handledarroll.
Utmärkelse

Gunnel Edberg Rosengren

Aktuell: Har fått utmärkelsen Årets handledare 2019 i Kalmar län av Vård- och omsorgscollege som är en paraplyorganisation där skola, arbetsgivare och fackförbund inom vårdyrken samarbetar. Vård- och omsorgscollege finns på nationell, regional och lokal nivå.

Gör: Undersköterska och handleder praktikanter.

Ålder: 55 år.

Bor: I Gunnebo.

Familj: Gift, två vuxna bonusbarn, tre bonusbarnbarn.

Fritid: Engagerad i Västerviks brukshundsklubb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!