Tiotusentals Hongkongbor har gett sig ut på gatorna. Samtidigt paralyserar strejken stora delar av regionens transportnät, med fler än 100 flygningar till och från Hongkong inställda och kraftigt begränsad kollektivtrafik. Mycket av affärslivet ligger nere och många butiker har stängt när näringsidkare deltar i strejken.

Att förlora lite pengar nu är inte ett stort problem, jämfört med att förlora allt som Hongkongs frihet brukade stå för, säger 49-årige Mark Schmidt som är en av de som har valt att stänga ner sin affärsverksamhet på måndagen.

"Försöker förstöra Hongkong"

Artikelbild

| Demonstranter möts av tårgas i Hongkong under måndagens generalstrejk.

Under måndagen planeras protester i sju av Hongkongs distrikt. I distriktet Wong Tai Sin avfyrar polis nu tårgas för att skingra hundratals demonstranter som blockerar en huvudväg, enligt reportrar på plats. I en video syns en bil kraftfullt forcera en mänsklig vägspärr i distriktet Yuen Long.

De senaste månadernas allt våldsammare protester har försatt Hongkong i en "farlig situation", säger Hongkongs ledare Carrie Lam vid en pressträff på måndagsmorgonen – den hårt kritiserade ledarens första framträdande på två veckor.

De har allvarligt undergrävt Hongkongs lag och ordning och knuffar vår stad, staden vi alla älskar och som många av oss hjälpt till att bygga, mot randen av en väldigt farlig situation, säger Lam och tillägger:
Jag skulle säga att de försöker förstöra Hongkong.
Artikelbild

| Hongkongs högsta politiska ledare Carrie Lam under en presskonferens på måndagsmorgonen.

"Ingen lösning"

Enligt Hongkongbon Jay Leung, 20 år, var det ett totalt slöseri med tid att lyssna på Lams tal.

Jag anser inte att regeringen har gjort något för att ena samhället. De erbjuder ingen lösning på det politiska problem de själva orsakat, säger universitetsstudenten.

Det har ryktats och spekulerats i att Carrie Lam kan komma att utlysa undantagstillstånd eller krigslagar, så som Kinas regim gjorde i samband med protesterna på Himmelska fridens torg i Peking 1989. Men det sade hon ingenting om under måndagens framträdande.

Många gripna

Strejken kommer efter ännu en helg med bitvis våldsamma gatuprotester. Polis svarade även då med tårgas mot demonstranter som klottrade på väggar och krossade fönster runt om i Hongkong.

Sedan början av juni har polisen gripit 420 personer, avfyrat 1 000 patroner med tårgas och skjutit 160 gummikulor i samband med demonstrationerna, uppger myndigheten på måndagen. 139 poliser har skadats.

Flera demonstranter har också åtalats för upplopp, ett brott som kan straffas med tio års fängelse.