Många vill vara med på Ukna julmarknad

Hembygdsföreningen i Ukna har inga problem att få utställare till sin julmarknad. Knallarna hör själva av sig och vill vara med.

Kristina och Johnny Jonsson pyntar plastgranen inför julmarknaden. I förgrunden några lotterivinster.

Kristina och Johnny Jonsson pyntar plastgranen inför julmarknaden. I förgrunden några lotterivinster.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Ukna2019-11-19 10:00

Söndagen den 1 december är det julmarknad i Ukna hembygdshus. Det är tredje året som hembygdsföreningen bjuder in till detta, och arrangören har märkt av ett ökat intresse bland utställarna att vara med.

– Vi har en hel del nya. Det är flera som spontant har kontaktat oss och sagt att de vill vara med, säger Kristina Jonsson, en av dem som jobbar med förberedelserna till årets julmarknad.

Hon berättar att de gick ut med en inbjudan att vara med redan i maj, men många utställare har tillkommit de senaste veckorna, vilket egentligen är efter att anmälningstiden gått ut.

Totalt blir det nu över 20 utställare som kommer att samsas på övervåningen i det som tidigare var församlingshem. Bland allt som finns till försäljning kan nämnas tennbroderier, näverslöjd, sömnad, trasmattor, marsipan, fisk och gjutna prydnadssaker.

– Sedan ska vi också i år sälja ostkakor, som man får ta med sig hem. Vi har även provsmakning, säger Kristina.

Liksom tidigare kommer det att finnas möjlighet att köpa grillad korv utanför hembygdshuset. Inomhus blir det kaffeservering med lussekatter och kakor.

Hembygdsföreningen tar inte ut någon entré. Utställarna behöver inte heller betala för sina bord, men får i gengäld skänka varsin liten grej som lotterivinst.

Julmarknaden brukar vara välbesökt. Kristina tycker att det är roligt att jobba med den, när folk är så positiva.

– Det händer att de kommer och tar i hand och säger "vad trevligt". Då känns det varmt, säger hon.

Julmarknaden äger rum i Ukna hembygdshus.
Julmarknaden äger rum i Ukna hembygdshus.
Karta: Ukna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!