De ser ett ökat intresse för astronomi

Lördagen den 28 september bjuder Gamleby amatörastronomers förening in till en föreläsning om mörk materia på Västerviks museum.

Bo Söderberg, Eva Pettersson och Kristian Svedberg representerar Gamleby amatörastronomers förening.

Bo Söderberg, Eva Pettersson och Kristian Svedberg representerar Gamleby amatörastronomers förening.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västerviks kommun2019-09-22 20:00

Det är i samband med det rikstäckande evenemanget Astronomins dag och natt, som astronomiska föreningen har valt att uppmärksamma ämnet mörk materia.

Inbjuden föreläsare är Martin Sahlén.

– Vi bjuder in en föreläsare varje år. I år kommer en forskare från Uppsala universitet. Han är docent på institutionen för fysik och astronomi, säger Eva Pettersson, som representerar föreningen.

Hon ser fram emot föreläsningen. Det gör också Bo Söderberg och Kristian Svedberg, även de engagerade i föreningen. Det var för övrigt Bo Söderberg som grundade den år 1977.

Kristian Svedberg tycker att det är ett intressant ämne som föreläsningen tar upp.

– Mörk materia och mörk energi är jättespännande. Det är ett ämne där det återstår mycket att ta reda på.

Uppsala universitet beskriver mörk materia som osynlig, då den saknar elektrisk laddning och därför inte kan interagera med ljus. Mörk energi är den energi som finns i vakuum.

Föreläsningen på Västerviks museum är öppen för allmänheten. Föreningen, som håller i arrangemanget för femte året, har märkt ett ökat intresse för astronomi. Förra året besöktes evenemanget av ett 90-tal personer. Ambitionen är att det ska vara en populärvetenskaplig nivå på föreläsningarna, så att fler förstår.

Förutom föreläsningen blir det en miniutställning samt tipspromenad, filmvisning och kaffeservering. Man kan också få titta närmare på ett teleskop, även om det är för ljust för att se några stjärnor i det. Det är fri entré.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!