Vi har i flera artiklar berättat om de återkommande problemen vid den enda återvinningsstationen i Loftahammar, där befolkningen mångdubblas varje sommar, när alla fritidshusägare kommer.

Under ett par års tid har det funnits planer på att inrätta ytterligare en återvinningsstation i samhället, för att avlasta den befintliga, men hittills har det stupat på att ingen vill ha den på sin mark.

Magnus Sandström är regionchef på FTI, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen. I vintras sa han att de fortfarande sökte efter en ny plats, och det är vad som gäller även nu.

– Det är precis samma status som tidigare, tyvärr.

Just nu tar det mycket tid för FTI nationellt att jobba med tillstånd för fastighetsnära insamling, FNI, som redan finns i Västerviks kommun, men inte överallt i landet.

– Den är en satsning på nationell nivå, säger Magnus.

Två åtgärder som ändå har vidtagits i Loftahammar är att extra kärl för glas har satts ut och att tömningen utökats.

Magnus Sandström tror inte på fler skyltar, för att få bukt med dumpningen.

– Det är ingen som läser dem, och de som vill dumpa, gör det ändå.

Även om det är problem med dumpning i bebyggt område, är det ännu värre om det är en station som ligger mer avsides. Magnus Sandström tycker sig se en ökad nonchalans, när det gäller detta. Allt fler skräpar ner. Och när den första påsen väl satts dit, följer andra snart efter.

– Det finns storstadsstationer som vi får städa två gånger per dag.