Vi har infört en stor mängd nya rutiner och vi har kommit en bra bit på vägen. Nu har vi även smugit igång våra digitala strategier där live-sändningar (tv) och live-rapporteringar från olika evenemang och större nyhetshändelser står i fokus.

Nästa steg för journalisterna på tidningen är att fördjupa sina kunskaper i att rapportera live och göra intervjuer på video för att kunna leverera ännu bättre material till våra läsare. Mina erfarenheter av detta hittills är att journalisterna är taggade och verkligen gillar att producera materialet och att läsarna online gillar att ta del av det! Det känns som början på ett sunt och långvarigt äktenskap.

Parallellt med den redaktionella organisationen rullar vår regionala företagsmarknad med ledning av Christian Ingemarsson som också infört nya arbetssätt och strategier. Även här syns stor arbetsglädje och kämpaglöd bland personalen. Vi har ett stabilt varumärke i ryggen och vi är extremt starka på våra marknader!

För egen del har jag först nu haft möjlighet att ge mig ut och träffa läsare IRL (i verkliga livet) i Vimmerby med omnejd genom att hålla i föredrag om våra strategier och annat. För ett par veckor sedan träffade jag ett gäng herrar vars arrangemang gick under namnet ”Kvällsmacka för män”. Medelåldern var hög i publiken, och min första tanke när jag samlade mig i kulisserna inför mitt föredrag var så klart ”jisses, de kommer sänka mig och mina digitala idéer”.

Men, så fel jag hade.

Herrarna lyssnade nyfiket på mina utläggningar om mediernas utmaningar. Det ställdes många frågor och vi hade flera bra diskussioner om tidningen. ”Äntligen ser tidningen ut som en professionell och seriös tidning”, sa någon. ”Det märks att ni höjt kvalitén och att ni är mer noggranna nu”, sa någon annan.

Jag bugade och bockade, så klart, och hänvisade deras beröm vidare till tidningens mycket skickliga reportrar. För det är just reportrarna på tidningen som gör det jobbet. Vi har bara gett dem rätt verktyg, kunskap och daglig feedback i deras arbete.

Självklart ställde flera av dem kritiska frågor också. De ville ha fler krönikörer, bland annat, och mer lokalt material på familjesidan och en stabilare tidningsutdelning.

Och som jag skrivit tidigare, i mina läsarkontakter kommer det fram både ris och ros och en sak är väldigt klar: de flesta som bor och verkar här har någon form av relation till tidningen. Vimmerby Tidning och Kinda-Posten är extremt lästa tidningar och det är något som vi verkligen jobbar stenhårt på att förvalta. För att citera en av tidningens läsare som jag träffade för en tid sedan: ”Jag börjar alltid dagen med att läsa tidningen, det går inte annars! Det har jag gjort varje dag sedan 1961 och det tänker jag fortsätta med tills den dagen jag går ur tiden”.

Respekt.