Han ville "ge världen ett big fuck you" innan han "drog". Men 21-åringen led inte av någon allvarlig psykiskt störning när han planerade dådet. Det framkommer i den rättspsykiatriska utredningen, som Dagens Nyheter har tagit del av.

På tisdagen dömdes mannen vid Attunda tingsrätt till fängelse för förberedelse till grov mordbrand. Han frikändes dock från anklagelsen om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Årsdagen av Columbine

Det var efter det att flickvännen gjort slut som 21-åringen bestämde sig. Han blev deprimerad och drack stora mängder alkohol. På 20-årsdagen av massakern på Columbine high school i USA skulle han spränga och sätta eld på sin gamla gymnasieskola i Haninge. Men en tid före det planerade attentatet gjordes en husrannsakan hos mannen. Polisen hittade hemmagjorda bomber, vapenattrapper och anteckningar i en dagbok där hans planer framgick.

Mannen erkände att han hade planerat att utföra dådet, men förnekade att syftet var att åstadkomma explosioner. Han erkände också att han skulle sätta eld på skolans bibliotek. Han hoppades att attacken skulle avslutas med att han själv sköts ihjäl av polisen.

Advokaten nöjd

"Tack och lov blev mannen avslöjad innan brottsplanen satts i verket. Branden hade kunnat orsaka omfattande förstörelse av egendom och lett till att människor dött", säger rådmannen Håkan Lundquist i ett pressmeddelande.

Mannen var tidigare ostraffad. Hans advokat är nöjd med domen.

Min klient är insiktsfull och vet att han behöver hjälp och stöd, inte minst med sitt alkoholmissbruk. Det kan han få nu, säger 21-åringens advokat Jan Kyrö till DN.