Coop-butikerna har hamnat något i rampljuset under sommaren efter en del artiklar som publicerats i Dagens Nyheter. Efter flera år av ekonomisk nedgång har de olika kooperativa föreningarnas organisationer gjorts om och nya satsningar gjorts. Bland annat blev det offentligt i maj att Coop på nationell nivå nu förvärvat Nettos svenska butiksnät. Kommer Coops ekonomiska utveckling och nysatsningar påverka etableringen av en ny butik i Ankarsrum?

Jerry Svennerlind, Vd för KF Göta dit Västerviks kommuns Coop-butiker tillhör, känner inte igen sig i den ekonomiska nedgång som det talas om för Coop.– Jag kan svara ja på att planerna för den nya Coop-butiken står kvar och att den planeras att öppna hösten 2020. De här ekonomiska nedgångarna du nämner är inte något jag känner vid, säger han.

Det var våren 2014 som KF Göta köpte lokalen i Ankarsrum där det på den tiden låg en Ica-butik. Då var man optimistiska kring att flytta den redan befintliga Coop-butiken som finns i Ankarsrum till den nya lokalen. 2016 lades planerna på is och först i september 2018 gavs det klartecken på att Coop planerar att ha en ny affärslokal på marken till hösten 2020. Satsningen på den nya butiken görs tillsammans med det kommunala Tjust Fastigheter som ska riva den befintliga byggnaden, och i november förra året bjöds invånarna i Ankarsrum in till dialog med KF Göta för att diskutera utformandet av den nya butiken. Jerry Svennerlind berättar för oss att ett första planeringsmöte har hållits mellan KF Göta och Tjust Fastigheter.