Nere på idrottsplatsen vid Ankarsrums skola är det mycket rörelse. Här håller det på att förberedas för omkring 150 campinggäster som bor i husvagn, husbil och tält. Varför campar man här, kanske ni tänker? Jo, det har att göra med att det i helgen är dags för den årliga Durspelsstämman i Ankarsrum. Vi träffade vice ordförande Kurt Nilsson från föreningen Durspelssmederna som anordnar stämman, han gläds inför helgen:

– Halva nöjet med stämman är den sociala delen i evenemanget, framförallt campinglivet. Det kommer folk från nästan hela Sverige för att spela eller höra durspelet. Även på campingen brukar det vara fullt av musik, säger han.

Det är det 29:e året som föreningen anordnar durspelstämman. I år sträcker den sig över tre dagar. De flesta camparna utifrån kommer redan under torsdagen men på fredag kväll så startar en mindre förstämma vid folkets hus i Ankarsrum. Lördagen är den stora dagen för stämman och en nyhet för i år är att en grupp från Kisa, Leos, kommer att vara med och framföra andra instrument än just durspelet.

– Leos är med för att skapa lite variation i musiken som spelas, säger Kurt Nilsson.

Efter stämman på lördagen så får de som vill ta Smalspåret mot Långsjön där det vankas både musik och mat. På söndagen hålls den traditionella avslutningen för evenemanget i form av en friluftsgudstjänst där durspelen kommer att höras under högmässan. Kurt Nilsson berättar att de räknar med runt 1 000 besökare på lördagen och att de hoppas att det goda vädret håller i sig. Som konferencier i år står prästen Claes Thorén.