Han fångar ett sällsamt Småland på bild

Upptäckarglädjen i naturen är det som sporrar fotografen Leif Sylvan allra mest. Många har säkert sett hans bilder från exotiska platser långt bort. Men nu har han valt att zooma in mer närbelägna omgivningar.

En mäktig ek under stjärnhimlen. Gissa var?

En mäktig ek under stjärnhimlen. Gissa var?

Foto: Leif Sylvan

Ankarsrum2019-10-26 20:00

På söndag kväll visar han första delen i en bildspelsserie döpt till "Smålands märkligaste platser". Men han vill ogärna avslöja vilka dessa besynnerliga platser han bevistat och dokumenterat kan tänkas vara.

– Det är ju roligare om det blir en överraskning, säger han.

För Ankarsrumsbon Leif Sylvan går friluftsliv och fotografering hand i hand. Och fotograferat har han gjort sedan barnsben. 

Kameran är alltid med när han är ute i naturen – vilket är ofta. Och för det mesta ger han sig ut ensam.

– Jag är en introvert person och trivs med att vara ensam i skogen, säger han.

– En av de häftigaste känslorna jag vet är då man lyckas smyga sig på ett djur utan att bli upptäckt. Jag kryper på alla fyra och ålar fram i terrängen. 

– Fyra av fem gånger blir man upptäckt utan att ha hunnit fotografera. För mig är det väldigt tillfredsställande när jag lyckas överlista djuret och kan fånga det på bild. 

Leif Sylvan berättar att båda hans föräldrar var jägare. Själv lockades han dock inte att gå i deras fotspår just vad gäller den biten.

– Jag är för blödig. Jag skjuter med kameran i stället, och då kan jag skjuta på samma djur om och om igen, säger han.

För den som inte känner till det kan nämnas att det var Leif Sylvan som grundade Ankarsrums fotoklubb en gång i tiden, en förening som fortfarande är högst aktiv.

Söndagens bildspelsvisning äger rum i Ankarsrums folkets hus.

Leif Sylvan har tidigare gjort bildspel från platser som Azorerna och Svalbard. Men nu har han valt att undersöka och dokumentera omgivningar på närmare håll.
– Det finns ju spännande och intressanta platser även i Småland, säger han.
Leif Sylvan har tidigare gjort bildspel från platser som Azorerna och Svalbard. Men nu har han valt att undersöka och dokumentera omgivningar på närmare håll. – Det finns ju spännande och intressanta platser även i Småland, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!