Den första trailern för den sista Star wars-filmen kom i fredags. Den bjöd på ett hot och ett löfte. Det sista man hör är Kejsarens galna skratt, trots att han dog i "Jedins återkomst" (1983). Det sista man ser är filmens titel: "The rise of Skywalker".

Luke Skywalker dog visserligen i förra filmen. Men i trailern får vi höra honom säga till Rey: "Vi kommer alltid att vara med dig. Ingen försvinner nånsin helt." Samma sak sade han till sin syster Leia i den förra filmen: "No one's ever really gone". Det var trösterikt att tänka på när Luke offrade sig själv för att rädda sina vänner.

Att Luke kommer tillbaka precis som Obi-Wan och Yoda, i form av ett skimrande spöke, är vad vi förväntar oss. Men titeln "The rise of Skywalker" kan tyda på mer än en passiv närvaro.

Artikelbild

"Ingen försvinner nånsin helt", säger Luke Skywalker i "Star wars: the last jedi" (2017). Samma sak säger han i trailern för den nionde och sista episoden: "Star wars: the rise of Skywalker".

George Lucas planerade en gång i tiden att ge sina återuppståndna jedi-riddare mer långtgående förmågor. I första manusutkastet till "Jedins återkomst" (1983) ingriper Obi-Wan och Yoda för att hjälpa Luke i slutstriden mot Darth Vader och Kejsaren. (Detta framgår i Laurent Bouzereaus bok "Star wars: the annotated screenplays".)

Ingen försvinner nånsin helt. George Lucas har visserligen sålt sitt livsverk till Disney och dragit sig tillbaka, men regissören JJ Abrams avslöjade i fredags att han suttit ned med Lucas inför manusarbetet och diskuterat hur sagan ska avslutas. Kanske skaparen gett sin välsignelse till att låta Luke Skywalker anta en mer fysisk form?

Att döma av det ondskefulla skrattet i trailern är Kejsaren, Darth Sidious, också tillbaka i någon form. Det borde inte överraska oss, trots att han varit borta i över 30 år. Vi vet ju att hans läromästare var Darth Plagueis The Wise – som kunde konsten att besegra döden.

Att dö och återuppstå är ett återkommande motiv i myter, sagor och moderna berättelser. Typexemplet är förstås Jesus.

Artikelbild

Joonas Suotamo som Chewbacca, BB-8 som sig själv, Anthony Daniels som C-3PO, Daisy Ridley som Rey, Oscar Isaac som Poe Dameron och John Boyega som Finn i "Star wars: the rise of Skywalker", som har premiär 18 december.

Även om jag inte är särskilt lagd åt det kristna hållet fascineras jag av de bibliska metaforerna jag ofta stöter på. Det är allt från "Djungelboken" (1967) där Bagheera hinner läsa begravningstal över Baloo innan björnen slår upp ögonen igen, till min favorit "Batman v Superman" (2016) där jorden plötsligt lyfter från Supermans kista i sista bilden.

Mer av den varan lär det bli i "Avengers: endgame" som har premiär 24 april, när den halva av Universums befolkning som utplånades i "Infinity war" ska räddas. Och i "Game of thrones" ställer sig de döda upp och ansluter sig till fiendens armé.

Artikelbild

Daisy Ridley som Rey i "Star wars: the rise of Skywalker", som har premiär 18 december.

Både Marvels superhjältar och Westeros krigare utkämpar sin sista strid i vår. Slutstriden i "Star wars" dröjer till 18 december. Därefter tänker Disney ta en paus. Men ingen försvinner nånsin helt.