Svenskarna hör till mina mest trogna läsare, det här är mitt sätt att tacka dem. Särskilt bra går det för mina böcker om "Damernas detektivbyrå", i Sverige säljer de böckerna i flera exemplar per capita än någon annanstans, säger den brittiske författaren när TT når honom via telefon i hans hem i Edinburgh.

Men det är inte bara därför han har valt Sverige och Malmö. Likt många andra britter är han förtjust i det som utomlands kallas "Scandinavian noir". Särskilt gillar han de hårdkokta tv-deckarna. Svensk-danska "Bron" och danska "Brottet" (åtminstone första säsongen) hör till favoriterna.

"Scandinavian blanc"

Artikelbild

| Alexander McCall minns inte när han senaste besökte Malmö, men Stockholm besökte han så sent som härom året, då tillsammans med sin orkester The Really Terrible Orchestra, som består av ett gäng glada amatörer. Arkivbild.

Fast McCall Smiths böcker är inte hårdkokta, de är tvärtom lättsamma och oskuldsfulla. Ingen blir mördad, någonsin. Själv kallar han dem löjliga, komiska och lekfulla. "Avdelningen för känsliga brott", som kretsar kring polisen Ulf Varg, är inget undantag.

Jag kallar genren "Scandinavian blanc", som en hommage till "Scandinavian noir". Att det blev just Malmö är en slump, det kunde lika gärna ha blivit Göteborg. Jag har varit i Malmö, fast jag minns inte när. Men jag ser verkligen fram emot att åka dit igen, säger han.

Som man förstår dräller det inte av måleriska miljöbeskrivningar av Malmö i boken. McCall Smiths kunskaper om staden är ytterst begränsade. Han vet inte vad stadens mest berömda byggnad heter, i vilken stadsdel Zlatan Ibrahimovic växte upp eller vem Malmös mest kända författare är.

Det viktiga är personerna, inte platsen. Jag utger mig inte för att spegla Sverige och Malmö på ett socialrealistiskt sätt, lika lite som "Morden i Midsomer" utger sig för att spegla det faktiska livet på den engelska landsbygden.

Ulf Varg är heller inte särskilt svensk till sin person. Även om han tycker om sin gamla Saab och gärna äter Janssons frestelse skymtar ibland en varg i fårakläder, eller rättare sagt i tweed

Bara början för Ulf Varg

I första boken, som nu finns på svenska, får vi stifta bekantskap med honom, hans kollegor på avdelningen för särskilda brott och den deprimerade hunden Mårten. Ulf Varg och hans kollegor tar sig bland annat an fallet med den försvunna låtsaspojkvännen och mannen som kanske är en varulv.

Du hör ju själv, det är löjligt och absurt alltsammans, säger Alexander McCall Smith.

Just nu är den flitige författaren sysselsatt med den andra boken i serien. "Den talangfulle Mr Varg" är en blinkning till Patricia Highsmiths "Den talangfulle Mr Ripley" och innehåller bland annat en bror till Ulf Varg, som i sin barndom tvingades titta på Ingmar Bergmans alla filmer, samt en machoförfattare à la Hemingway som blir utsatt för utpressning.

Jag skriver fem till sex böcker varje år, men årets höjdpunkt är än så länge den andra boken om Ulf Varg.